Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Skončili po rodinných tragédiách na ulici. Voda z Váhu im zničila provizórne bývanie
Zdielať na

Skončili po rodinných tragédiách na ulici. Voda z Váhu im zničila provizórne bývanie

KOMÁRNO / Romana a Dominik skončili takmer pod vodou. Na ulici sa stretli po smrti partnerov. Nemali kam ísť, a tak sa kvôli psíkovi, ktorého zachránili, rozhodli pre bývanie v stane na brehu Váhu v Komárne. O ten ich rozvodnená rieka obrala. So psíkom, ktorého pravidlá nedovoľujú vziať do útulne pre bezdomovcov, tak zostávajú na ulici.

Na brehu bývali od apríla 2023. Život pod stanom na brehu Váhu pri moste v Komárne nebola dobrovoľná voľba. Aj keď miesto je v lete priam rozprávkové. Spojil ich podobný osud pred rokmi. "Maminka pomrela, otec, potom priateľ, tam, kde som bývala s ním, to svokra povedala, že ide to predať," vysvetlila Romana. "Ja som pracoval, ale aj mne priateľka umrela, a s vedúcim som sa po 3 rokoch nedohodol. S Kyruškou, so psíkom, inú možnosť sme nemali toto bolo prvé riešenie. Je aj zaočkovaná, začipovaná, aj sterilizovaná," konštatoval Dominik. 

Kyra, vyhodené šteniatko, je s nimi vyše roka. A všetci traja pred pár dňami museli utekať pred vodou. "Zrazu prišla rýchla voda, aj sneh, aj všetko sa topilo," povedala Romana. "Romanka priateľka, hovorí, ale nie, to bude v poriadku, to bude v poriadku, keď už vyšla celkom vysoko, rýchlo museli sme zohnať odvoz na veci, uskladniť to a hovorím voľakde musíme ísť, toto zaplavené boli stany, včera začala klesať, ale že má prísť druhá vlna, ja neviem," povedal Dominik. 

Rieka síce klesla, ale obydlie, ktoré si vybudovali zo stanov je nepoužiteľné. "Toto je všetko zničené, to treba zahodiť, to musíme prísť to upratať, lebo takto to nemôžeme nechať," konštatoval Dominik. A tak sú nielen bez strechy nad hlavou, ale aj bez práce. Dominik cez rok bral príležitostné práce, cez zimu ich bolo pomenej. A Romana s Kyrou zatiaľ strážili skromný majetok. "V živote som sa nezľakol práce," reagoval Dominik. "Ja som bola aj stolárka, postele som robila ....už aj upratovanie, všetko, čo sa dalo som robila," doplnila Romana. Ponuku na ubytovanie v mestskej útulni s vďakou odmietli.

Na pár dní im príbytok poskytli kamaráti. "Keby bola aspoň nejaká búda, kde sa vieme uchýliť so psíkom, s Kyrou a s priateľkou Romankou, tak je to ľahšie potom už riešiť veci," povedal Dominik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy