Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Tatrách a Fatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo
Zdielať na

V Tatrách a Fatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá i v utorok 26. decembra vo Vysokých, Západných, západnej časti Nízkych Tatier, ako i vo Veľkej a Malej Fatre. Vo východnej časti Nízkych Tatier je nebezpečenstvo lavín mierne. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

Vo vyšších polohách (Vysoké a Západné Tatry) sa stále nachádza voľný nepreviazaný sneh, ktorý je a aj naďalej bude vplyvom silného vetra transportovaný na záveterné svahy južných, juhovýchodných a východných expozícií. "V takýchto miestach, najmä v úzkych a strmých žľaboch, na svahoch na záveterných stranách hrebeňov je možné uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornilo SLP.

Ďalším problémom je mokrý sneh. Sneh v stredných polohách vplyvom oteplenia sadol v priemere o desať až 15 centimetrov. "Počas utorka bude naďalej pretrvávať oteplenie, a to aj v najvyšších polohách, očakávame preto ďalší úbytok na výške snehovej pokrývky. V stredných polohách je snehová pokrývka premočená v celom profile, počas dňa očakávame postupné premočenie aj v najvyšších polohách," priblížilo SLP.

Vo východnej časti Nízkych Tatier SLP nezaznamenalo tak výrazné snehové zrážky. Vplyvom pretrvávajúceho oteplenia je tam hlavným lavínovým problémom mokrý sneh. "Nebezpečné sú preto svahy s veľkou zbernou plochou a dostatočnou výškou snehovej pokrývky, najmä výrazné lavínové dráhy všetkých expozícií. V týchto polohách, najmä na strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny z mokrého snehu," dodalo SLP.

Súvisiace články