Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bezdomovcom zmenila život. Vzdali sa alkoholu a začali pracovať
Zdielať na

Bezdomovcom zmenila život. Vzdali sa alkoholu a začali pracovať

SKALICA / Na mestskom úrade v Skalici sa sociálnej pracovníčke podarilo takmer nemožné. Obetavým a ľudským prístupom dokázala zmeniť život mnohým bezdomovcom. Výmenou za teplo, jedlo a čistotu sa vzdali alkoholu a niektorí z nich už poberajú dôchodok, či pracujú, aby mohli dostať dávky v hmotnej núdzi. V Skalici registrujú 26 bezdomovcov. Pani Simona je s nimi dennodenne v kontakte. Pani Simona je s nimi dennodenne v kontakte.

"Vnímam ju ako anjela, ktorý nám strašne pomáha, ohľadom tých sociálnych vecí ozaj stačí len poprosiť nie je tam žiadny problém," opísala Simonu bezdomovkyňa Zdenka. "Zdenke som vybavila dôchodok a doplatili jej aj dva roky, čo mala byť v riadnom dôchodku. Všetko sme to museli dohľadať po súdoch, oni nemajú na to kapacitu ani čas ani sa nevedia tak vyjadrovať," konštatovala sociálna pracovníčka Simona. 

Pán Ľubomír bol úplne bez peňazí. Teraz začal pracovať, aby mohol dostávať hmotnú núdzu. "Do mesiaca musím odrobiť 32 hodín, aby som mal nejakú čiastku," priznal Ľubomír. V nocľahárni môže prespať 10 ľudí od 17. do 9. hodiny rána. Takmer všetci bezdomovci v meste pochopili, že je tam lepšie ako na ulici. "Veľmi spokojný. Má človek svoju posteľ, má sa kde vyspať, môže sa osprchovať, môže si tu navariť je v teple a v čistote," reagoval Jaroslav. "Zabezpečujeme pre nich aj nejakú stravu, kto nemá až toľko, aby si vedel pripraviť. Alebo cez farskú charitu dostávajú potraviny," uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Michaela Havelková. Pán Petrovič bol donedávna na ulici a odmietal nocľaháreň. Simona s nimi začala pracovať tak, že denno denne chodila za nimi a chcela im čo najviac pomôcť. "Rozprávala som sa s nimi o bežných veciach a naši občania bez prístrešia pochopili, že ich nesúdim, ale chcem im pomôcť, tak sme k sebe našli cestu," konštatovala Simona. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy