Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ceny potravín sú nadmerne vysoké. Kto u nás zdražovanie spôsobil?
Zdielať na

Ceny potravín sú nadmerne vysoké. Kto u nás zdražovanie spôsobil?

BRATISLAVA / Ceny potravín, ktoré bežne nakupujete v obchodoch, prekvapili úradníkov. Vajcia, syr či maslo majú na Slovensku nezvyčajne vysokú cenu. Tvrdí to analýza Ministerstva financií pre agrosektor, ktorá porovnávala ceny s inými krajinami. Mnohí Slováci sa pýtajú, kto u nás spôsobil takéto neúmerné zdražovanie.

​"My nakupujeme vtedy, keď sú ceny pre nás výhodné," uviedla jedna žena z opýtaných. Anketu doplnil aj názor muža. "Stále ľudia plačú, že je to tu drahé, ale treba sa jednoducho prispôsobiť," povedal. "Viaceré produkty nakupujeme dnes lacnejšie ako pred rokom," informoval predseda SAMO Martin Krajčovič. Inflácia postupne klesá a ceny potravín sa začínajú stabilizovať. Spotrebitelia to stále nemajú jednoduché.

"V správe sa spomínajú tri produkty, ktoré najviac vyskočili. Týka sa to vajec, masla a eidamu. Spomínajú sa tam aj mliečne výrobky, ktoré mali klesnúť, ale neklesli," priblížila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. 

Ceny určuje obchod, no kontrolovať sa budú aj u výrobcov

Výrobcovia - potravinári sa mesiace bránia. Náklady na výrobu majú vyššie, najmä kvôli drahým energiám. Do obchodov preto smeruje aj drahší výrobok. Nákupné košíky zákazníkov napĺňajú práve potraviny spomínané vyššie. Cena vajec sa pohybuje od dvoch do troch eur. Podobne je na tom maslo, ktoré niekde stojí viac ako tri eurá. 

"Je ťažké povedať, kto ceny navyšuje. My sme mali oprávnene zvýšené náklady, čo sa týka surovín a energií," uviedla riaditeľka PKS Jana Venhartová. Podľa riaditeľa ÚHS predávali výrobcovia jedno vajce do obchodnej siete za 14 centov. "Obchod to už predáva za 27 centov, čo je výrazný rozdiel," priblížil. Finálnu cenu určuje obchod. Na to sa chce po novom pozrieť rezort pôdohospodárstva. "Reťazce nám budú posielať údaje a inšpekcia si bude tieto údaje overovať," uviedla Machútová. 

"My máme nárok na tieto dáta, ale nebudeme ich zverejňovať," informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Nová analýza rezortu financií odporúča kontrolovať ceny nielen u predávajúcich, ale aj u výrobcov. "Analýza Ministerstva financií ukázala, že zisk obchodníkov je najnižší v rámci celej vertikály. To predstavuje nižšiu ziskovú maržu aj v porovnaní s poľnohospodármi a potravinármi," uzavrel Molnár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy