Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sviatočné dni sú už za dverami. Aké počasie nás počas Vianoc čaká?
Zdielať na

Sviatočné dni sú už za dverami. Aké počasie nás počas Vianoc čaká?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Sviatočné dni sú už naozaj za dverami. Pretože vo štvrtok 20. decembra nasnežilo, niektoré cesty sú dokonca ťažko prejazdné, tak sa nám zdá, že predsa by len mohol byť na Slovensku sneh. Ale viete, hovorí sa, že netreba chváliť deň pred večerom. Netreba preto zabúdať na vianočné oteplenie.

Vianočné oteplenie patrí na našom území k výrazným singularitám v počasí. Takto označujeme v meteorológii udalosť, pri ktorej dochádza k zmene v chode teploty vzduchu. K takýmto bodom patria napríklad aj traja zmrznutí, keď sa po otepľovaní opäť objavuje u nás chladnejší vzduch a Medard, keď sa tiež prechodne ochladí. Vianočné oteplenie je naozaj veľmi výraznou singularitou v chode počasia práve okolo Vianoc, keď sa k nám dostáva zo západu od Atlantického oceánu teplý a vlhký vzduch, ktorý výrazne otepľuje počasie.

Výrazné oteplenie sme zaznamenali v roku 2009

Takým naozaj oteplením bola zmena teploty vzduchu v decembri 2009. Vtedy sme v Kamenici nad Cirochou 21. decembra mali rannú minimálnu teplotu -23,5 stupňov Celzia a denná maximálna teplota bola -6.2 stupňov Celzia. No už 25. decembra bola ranná minimálna teplota 10,4 stupňov a denná maximálna teplota 11,9 stupňov Celzia. Ak sa pred Vianocami objavuje aj sneženie alebo na zemi sneh leží, výrazné oteplenie prináša problémy v podobe záplav z roztopeného snehu.

V piatok sa k nám dostane od severozápadu studený front

Ten bude spojený s hlbokou tlakovou nížou severne od nášho územia. Bude teda veľa oblakov, na mnohých miestach bude snežiť, ale do asi 400 metrov bude prevažovať dážď. Denná teplota vystúpi na 3 až 8 stupňov, na severe bude od -1 do 3 stupňov.

Bude silno veterno, v nárazoch na severe a juhozápade až do 70 kilometrov za hodinu. Pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. Na horách v 1500 metroch nad morom bude okolo -6 stupňov. Za noc a piatkový deň spadne na severozápade, Orave, Liptove, Turci, Horehroní či v Kremnických vrchoch od 13 do 30 centimetrov snehu.

Veľmi podobný charakter počasia čakáme aj v sobotu, opäť so snežením, v polohách do 400 metrov aj dážď so snehom alebo dážď. Cez deň bude veterno. Denné maximum sa bude pohybovať od -3 stupňov na severe po 6 stupňov na Podunajskej nížine.

Aký bude Štedrý deň?

V Štedrý deň prinesie teplý front od západu do našej oblasti oteplenie. Hranica sneženia bude ešte v noci a dopoludnia od asi 300 až 400 metrov, ale počas dňa sa bude dvíhať až na asi 900 až 1000 metrov nad morom. Denná teplota bude od 1 do 6 stupňov Celzia, ale na západe a miestami aj na juhu stredného Slovenska sa oteplí vzduch na 6 až 11 stupňov. Sneh sa bude topiť a môže spôsobovať problémy na vodných tokoch.

1. a 2. sviatok vianočný budú naozaj veľmi teplé dni. Po oba dni bude prevažovať veľká oblačnosť. Na mnohých miestach bude pršať, snežiť bude iba vo vysokých horských polohách. Denná teplota po oba dni dosiahne od 3 do 8 stupňov, ale na západe a miestami aj na juhu bude od 8 do 14 stupňov Celzia.

Na horách bude silno fúkať

Všetko naznačuje, že vianočné oteplenie sa u nás objaví aj tento rok. Treba ešte pripomenúť, že už od piatku po všetky sviatočné dni bude na našich horách silno fúkať. Nad pásmom lesa bude búrlivý vietor až víchrica.

Snehu bude na našich kopcoch dosť a ešte aj pripadne. Neskorší dážď ale výrazne zníži jeho kvalitu. Informácie o prípadnom lavínovom nebezpečenstve nepodceňujte a dôverujte horskej službe, aby ste tieto nastávajúce sviatočné dni strávili veselo a v zdraví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy