Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Študenti reagujú na slová dekana o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry: Napísali otvorený list
Zdielať na

Študenti reagujú na slová dekana o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry: Napísali otvorený list

BRATISLAVA / Študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa ozvali po tom, čo sa jeden z dekanov vyjadril súhlasne k plánu zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Minulý týždeň napísali otvorený list, ku ktorému sa pridali aj študenti a pedagógovia z ostatných univerzít. Výsledkom študentskej iniciatívy má byť verejná diskusia medzi dekanom Eduardom Burdom a špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

Vyjadrenie dekana Právnickej fakulty Eduarda Burdu o špeciálnej prokuratúre, ktorá sa podľa neho má zrušiť čo najskôr vyvolalo otázniky medzi študentami a iniciovali stretnutie. "Vzniklo viacero otázok, na ktoré by sme radi počuli odpoveď. My sme vyzývali na debatu špeciálneho prokurátora s naším pánom dekanom, keďže bol tam cítiť aj nejaký osobný spor," priblížil študent PF UK Marek Janiga. Samotný Burda na odporúčanie akademického senátu nebude dávať vyjadrenia do médií. Svoje stanovisko k jeho konaniu dala fakulta.

"Vyjadrenia dekana Právnickej fakulty UK Eduarda Burdu, ktorý spochybnil prácu prokurátorov zo špeciálnej prokuratúry, boli jeho osobným názorom," znelo vyjadrenie právnickej fakulty. Na otvorený list zareagovali nie len študenti zo Slovenska, ale ozvali sa aj zo zahraničia. "Dostali sme už viacero pozitívnych reakcií, najme od študentov. A dostali sme aj reakcie z Česka od študentov, ktorí sa pozitívne vyjadrovali na tuto tému," uviedol Janiga. 

Poslanci v parlamente vyjadrili svoj názor tiež

Študenti chcú zostať so svojou iniciatívou absolútne apolitickí a chcú situáciu riešiť iba na akademickej platforme. Napriek tomu sme sa v parlamente na názor o iniciatíve pýtali aj zástupcov koalície i opozície. "Čokoľvek chcete vytvárať alebo rušiť, vzniká protipól názorov. Niektorá skupina je za a niektorá proti. Argumentačne si potom vzájomne povedia, kto je v práve," povedal Ján Ferenčák, poslanec za stranu Hlas-SD. Branislav Gröhling sa vyjadril, že podľa neho je paradox, že študenti sú vždy prví, ktorí sa ozývajú a chcú to riešiť. "Ja to oceňujem z ich strany, obzvlášť, že je to právnická fakulta, ktorá túto tému vníma a s dekanom si chce situáciu vyrozprávať," dodal. 

Vzhľadom na to, že študenti a pedagógovia majú teraz voľno, mal by sa dekan Eduard Burda a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic stretnúť na začiatku budúceho roka. "My ako študenti by sme sa v tejto debate neangažovali. Sadli by sme si do hľadiska a počúvali," povedal Janiga. Diskusia by totiž mala byť verejná. Kedy bude a aký bude ďalší postup by mal rozhodnúť akademický senát Právnickej fakulty, ktorý bude 17. januára. 

Súvisiace články