Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
MacBook Pro M3: Skvelá voľba pre tých, ktorí milujú výkon
Zdielať na

MacBook Pro M3: Skvelá voľba pre tých, ktorí milujú výkon

INZERCIA / Prémiové MacBooky Pro nasadením novej generácie veľmi výkonných čipov M3 zásadne rozširujú možnosti využitia. Potešia všetkých náročných používateľov, grafikov, programátorov, ale tiež vášnivých hráčov hier.

Nedávne predstavenie nových MacBookov sa nieslo v halloweenskej atmosfére a za šou, ktorú Apple predviedol, by sa nemuseli hanbiť ani v Hollywoode. Predstavenie bolo ladené do tmavých a temných farieb, všetko však malo svoje opodstatnenie.

Po prvý raz generálny riaditeľ Applu ukázal MacBook Pro vo farbe Space Black. Ale farba nie je tou najzaujímavejšou novinkou. Tou sú nové procesory M3, ktoré poskytujú ohromný výkon. Prémiové MacBooky sú určené pre náročnejších používateľov, ktorí využijú ich veľký výkon na programovanie, výskum či grafické operácie. A pre všetkých, čo chcú mať doma skutočnú mašinu a nechcú sa nijako obmedzovať. 

Čo všetko zvládnu MacBooky Pro s procesorom M3? 

Procesory M3 sa nachádzajú v MacBookoch v troch konfiguráciách M3, M3 ProM3 Max, čo je najvýkonnejší variant. Apple čipy vyrába priekopníckou 3-nanometrovou technológiou, ktorá umožňuje vložiť na plochu rezu ľudského vlasu neuveriteľné 2 milióny tranzistorov. Vďaka tomu máme nielen rýchlejšie notebooky, ale aj dlhšiu výdrž batérie, ktorá atakuje 22 hodín.

Výpočtový výkon má byť o 15 % vyšší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou M2 procesorov, pričom pri úsporných jadrách je navýšenie výkonu 50 %. Všade spomínaná umelá inteligencia (AI) v procesore je tiež výkonnejšia, pričom v porovnaní so starším radom M1 o 60 %.

Aj keď je pravdou, že v oblasti vývoja vlastných jazykových modelov, ako je ChatGPT, kalifornský gigant zatiaľ zaostáva. Nová generácia čipov je na tieto výzvy umelej inteligencie pripravená a nie je vylúčené, že sa Apple stane v krátkej dobe priekopníkom aj v tejto oblasti. 

MacBooky Pro M3 sú stvorené pre grafikov alebo hráčov hier 

Nová generácia GPU vo vnútri čipu M3 prináša najväčší skok vpred v oblasti grafickej architektúry čipov od Applu. Využitá je prelomová technológia, ktorá umožňuje na každú úlohu využiť len toľko pamäte, koľko naozaj treba. Zásadne to zvyšuje grafický výkon pri profesionálnych aplikáciách či hraní hier. 

Výkonné GPU posúva hranicu renderovacích funkcií, teda tvorby reálnych obrazov na základe počítačového modelu, o kus ďalej, čo využijete pri tvorbe počítačových hier, rôznych animáciách alebo filmových efektoch. 

MacBook prvý raz umožňuje hardvérovo akcelerované sledovanie lúčov, čo v praxi znamená možnosť renderovať realistickejšie prostredie, presnejšie odrazy svetla a tiene.

Design a funkcie MacBook Pro M3 

Kalifornský gigant aktualizoval svoje portfólio MacBookov Pro a po novom viac nenájdeme v ponuke 13“ model. K dispozícii sú 2 varianty: 14“ a 16“ model.

Po dizajnovej stránke nedošlo k zmenám oproti modelom M2, ale pribudlo spomínané nové farebné prevedenie Space Black, dostupné pri 16“ modeli. Notebook je pokrytý špeciálnou eloxovanou vrstvou, ktorá zabraňuje zanechávaniu odtlačkov prstov na zariadení.

Všetky modely sú vybavené nádherným displejom Ligiud Retina a dostali drobné vylepšenia v podobe vyššieho SDR jasu na úrovni 600 nitov.

Varianty MacBookov okrem toho ponúkajú bezkonkurenčnú zjednotenú 128 GB pamäť, teda kombináciu CPU a GPU, 1080p kameru, 6 reproduktorov s priestorovým zvukom.

Pokiaľ máte vo vrecku nový iPhone 15 a na ruke Apple Watch 9, kúpa prémiového MacBooku bude tou správnou voľbou. Apple je totiž známy svojím prepojeným ekosystémom, v ktorom zariadenia medzi sebou jednoducho prepojíte a synchronizujete.

Najčítanejšie správy