Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezidentka pohrozila vetom a podaním na Ústavný súd SR. Dôvodom je rušenie ÚŠP
Zdielať na

Prezidentka pohrozila vetom a podaním na Ústavný súd SR. Dôvodom je rušenie ÚŠP

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová je pripravená vetovať zmeny trestných kódexov a nevylúčila ani podnet na Ústavný súd, ak vládna koalícia premiéra Roberta Fica presadí v snemovni príslušné novely zákonov v zrýchlenom režime. Čaputová to v piatok 8. decembra povedala novinárom.

Návrhy, ktoré počítajú napríklad so zrušením elitného útvaru slovenskej prokuratúry a so znížením trestov okrem iného za korupciu, schválila vláda bez širšej odbornej diskusie v stredu a parlament ich už zaradil do programu svojej súčasnej schôdze. Vláda má v snemovni dostatok poslancov, aby prípadné veto hlavy štátu prelomila.

Rušenie ÚŠP sa javí Čaputovej ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry. "Neviem si predstaviť, že by som nesmerovala k uplatneniu práva veta. Pokiaľ ide o podanie na ÚS, vnímam to ako realistickú možnosť po veľmi dôkladnom zvážení všetkých argumentov," povedala hlava štátu. V návrhu podľa nej absentujú reálne dôvody na skrátené legislatívne konanie. "Náš právny poriadok predpokladá dôvody, ktoré treba, aby navrhovateľ uviedol, a na základe ktorých koná v skrátenom legislatívnom konaní," poznamenala Čaputová. Argumenty, ktoré koalícia uvádza, takýto postup podľa nej neodôvodňujú.

Zároveň poukázala, že vládny návrh oslabuje aj ochranu oznamovateľov korupcie. Z právnej ochrany sa má vybrať jedna celá profesijná skupina policajtov. Zákonom by sa mali zrušiť už aj vydané rozhodnutia v individuálnych prípadoch. To podľa prezidentky predstavuje v právnom štáte retroaktívny a nelegitímny zásah do nadobudnutých práv. "Som veľmi zvedavá, ako sa dá ústavnoprávne ustáť to, že sa vstúpi do individuálnych rozhodnutí, ktoré majú právne účinky z hľadiska ochrany konkrétnych osôb, a to aj spätne," skonštatovala prezidentka.

Nastať má aj zmena statusu oznamovateľa protispoločenskej činnosti, ktorá by podľa Čaputovej znamenala oslabenie ochrany ľudí. Myslí si, že to ľudí odradí od odhaľovania korupcie. "Takéto závažné zmeny prijímané v skrátenom legislatívnom konaní považujem za postup v rozpore s princípmi právneho štátu. (...) Toto je dostatok dôvodov na to, aby sme zišli z kratšej cesty," uviedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy