Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Iným by doprali, no sami majú málo: Prvý tohtoročný príbeh Darovaných Vianoc opäť vyčaril úsmev
Zdielať na

Iným by doprali, no sami majú málo: Prvý tohtoročný príbeh Darovaných Vianoc opäť vyčaril úsmev

KYSUCE / Dve ženy sa napriek ťažkému osudu starajú o 5 malých detí. Spoločne im ukazujú lásku a porozumenie. Prvý príbeh tohtoročných Darovaných Vianoc spolu s anonymným darcom z Košíc rozbehla TV JOJ ako projekt pred jedenástimi rokmi. Pomohlo to stovkám detí z chudobných rodín.

V rodinnom dome v regióne Kysuce žije matka s dcérou a päť detí. Život sa s nimi nemaznal a neraz si nad svojou situáciou aj poplakali. "Obdivujem svoju mamu, vždy pri nás stála. V dobrom, aj v zlom," povedala jej dcéra. Jej matka má 50 rokov a dvom svojim vnúčatám nahrádza matku. "Vidím svoje kolegyne, ktoré si aj oddýchnu a ja sa zastavím o pol desiatej večer. Ale nikdy ich nedám do domova," uviedla pani Janka, ktorá sa o dve deti stará. Jej staršia dcéra Jana sa tiež stará o tri deti. Mladšia z jej dcér prepadla drogám a odvtedy je ich život naruby. 

"Želala by som si vrátiť vrátiť čas do doby, kedy bolo všetko v pohode," povedala staršia dcéra Jana. Jej matka reagovala podobne. "Pozeráte rôzne príbehy s drogami. Poviete si, že je to hrozné, ale v momente, keď to raz zažijete zistíte, že je to horšie. Priala by som si, aby Gabika dokázala nad týmto zlom zvíťaziť," dodala. 

Aj na babku Janku sa tento raz usmialo šťastie

Obe ženy tvrdo pracujú a babka Janka pracuje na družstve ako dojička. TV JOJ sa snaží babke pomôcť najviac, ako sa dá. Život na Kysuciach, kde zima prichádza skoro, nie je jednoduchý. Zabezpečiť deťom teplo domova je vo veľkej chalupe náročné. V snahe ušetriť rodina kúri drevom. Starý kotol už dosluhuje. Podľa detí by babka potrebovala nový kotol. Darované Vianoce im splnili túto prosbu. V liste Ježiškovi bolo pre babku ešte jedno prianie. "Babka potrebuje okuliare," napísalo jedno z vnúčat. 

"Okuliare som mala, ale rozbila som ich a bohužiaľ finančne zatiaľ na ne nebolo," uviedla babka. Počuť od detí, že si prajú darček skôr pre babku ako pre seba, bolo nezvyčajné. "My žijeme všetci tak, že pre druhých chceme vždy viac," povedala babka. Deti napokon išli aj na výlet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy