Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ceny plynu by mali opäť rásť. Aké riešenie poskytne vláda?
Zdielať na

Ceny plynu by mali opäť rásť. Aké riešenie poskytne vláda?

BRATISLAVA / ​Neustále zdražovanie plynu vie byť najmä pre seniorov a sociálne slabšie rodiny náročné. To, že je situácia vážna priznáva aj SPP.

Podľa vyjadrenia SPP by vláda mala zasiahnuť, inak hrozí, že ľudia budú za plyn platiť takmer dvojnásobok. "Vzhľadom na to, že najmä koncom roka 2022 a začiatkom roka 2023 boli burzové ceny stále vysoké, zohľadňuje výsledná výška koncovej ceny nárast o približne 94 percent," uviedol Ondrej Šebesta, hovorca SPP. 

Ministerka Denisa Saková plánuje na SPP a Úrade pre reguláciu sieťových odvetví zmeny a ceny plynu chce riešiť na prvom decembrovom zasadnutí vlády. "Upozorňujeme, že v súčasnosti slovenské domácnosti platia za plyn vládou zastropované ceny. A preto, finálne dopady na odberateľov plynu v roku 2024 budú závisieť od prípadných kompenzačných schém vlády SR," informoval hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. 

Viaceré rodiny na Slovensku finančnú situáciu nezvládajú už teraz

Pani Zuzana v 2-izbovom byte kúri jedným elektrickým a dvomi plynovými ohrievačmi. "Mám doma ešte dvoch chlapcov, dosť často používam plyn, aj rada varím a veľa pečiem," dodala. Plynom aj kúria a ohrievajú teplú vodu. Snažia sa šetriť, ale mesačná záloha pri avizovanom zdražení plynu by bola viac ako 110 eur. "Pomaličky nevieme z čoho žiť, lebo všetko sa zdražuje," povedala pani Zuzana. 

Opozícia vládu za kritizuje s tým, že mali jednať už dávno. "Ja sa spolieham, že predvolebné sľuby Petra Pellegriniho naďalej platia. Ale stavím sa s kýmkoľvek, že ľuďom prídu na budúci rok vyššie účty za plyn," avizoval Igor Matovič. Strana PS sa vyjadrila, že ceny pôjdu, podľa ich informácií, hore. Jednou z možností je využitie rezerv plynu. Karol Galek zo strany SaS to ako možnosť už nevidí. "Ak by sme išli cestou napríklad použitia plynu z tých Dolných Bujanovíc. Vedeli by sme akékoľvek dotácie zo štátneho rozpočtu stlačiť asi na jednu desatinu, čo na budúci rok bude reálne využité," povedal.

Čo na to vláda?

V prípade dotácie dodávateľom by to štát stálo takmer miliardu. Podľa slov Galeka sa rozprávame o sume 800 miliónov eur. Ministerka hospodárstva chce čo najskôr urobiť zmeny. Ceny plynu chce riešiť na prvom decembrovom rokovaní vlády. "Slovenské domácnosti nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku. Ministerstvo hospodárstva SR má pripravené všetky potrebné kroky na to, aby vláda schválila nariadenia, ktoré garantujú slovenským domácnostiam stabilné ceny plynu," znelo stanovisko Denisy Sakovej.