Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vláda našla páku na čurillovcov: Plánuje obmedziť právomoci Úradu na ochranu oznamovateľov
Zdielať na

Vláda našla páku na čurillovcov: Plánuje obmedziť právomoci Úradu na ochranu oznamovateľov

BRATISLAVA / Vláda sa chystá zákonom obmedziť práva Úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý má prioritne chrániť ľudí, ktorý nahlasujú korupciu svojich nadriadených vo verejnej sfére. Potvrdil to minister životného prostredia za SNS, ktorý má sám v rezorte človeka, ktorého pred vyhadzovom chráni tento úrad. Do povedomia sa však úrad dostal pre iný prípad, a to ochrany elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorých hneď po nástupe do funkcie odstavil minister vnútra.

"To sú zúfalé pokusy čurillovcov a lipšicovcov, ktoré treba zlikvidovať príslušnou zmenou legislatívy. Tento nezmyselný zákon, ktorý zneužívajú všelijakí policajní funkcionári, musí byť tak rýchlo zmenený ako sa len dá," uviedol Robert Fico (Smer-SD). Úrad na ochranu oznamovateľov je súčasťou politiky Európskej únie, ktorý má chrániť tých, ktorí poukazujú na nekalosti nadriadených a brániť ich pred pomstou.

Do povedomia sa dostal najmä preto, že chráni elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorým sa pred voľbami vyhadzovom a odobraním výsluhového dôchodku vyhrážal Robert Fico. "Nie ceny energií, potravín. Ako zrušiť úrad, ktorých chráni ľudí, keď prídu na korupciu, na zmanipulované verejné obstarávanie. A toto chce Robert Fico zrušiť, aby sa im mohlo lepšie kradnúť," tvrdí poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí).

​Taraba avizoval novelu zákona

Obvinený vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla si postoj vysvetľuje takto: "Odstavia vás od príjmu, a to budú smerovať k tomu, aby vás odstavili do civilu." Minister životného prostredia zvolený za SNS toto proroctvo vyšetrovateľa potvrdil. "Šiesteho decembra prídeme s efektívnou novelou zákona, ktorý danej predsedníčke vysvetlí, ako sa to celé myslelo. Aby tu mali policajti, ktorí majú zo zákona povinnosť nahlasovať trestnú činnosť, vybavili: teraz sme neodvolateľní, lebo sme si niečo vymysleli. To je trápne," tvrdí Tomáš Taraba (SNS).

Snahu o zmenu fungovania úradu šípila aj jeho šéfka. "Aj policajti sa môžu stať cennými oznamovateľmi a sú v ohrození pred odvetami, a preto by sme mali diskutovať, akým spôsobom a akú ochranu budeme policajtom garantovať a či ich zmenou zákona nebudeme domotivovať," uviedla Zuzana Dlugošová, riaditeľka Úradu na ochranu oznamovateľov.

​Minister Taraba uviedol, že predmetný zákon chce predložiť do parlamentu na Mikuláša. Ak sa však hovorí, že na dohodu treba dvoch, v prípade aktuálnej vládnej koalície troch. "O žiadnom návrhu neviem, lebo so mnou nikto nehovoril, ale určite o tom koaličná rada nebola," informoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). "My sme nikdy nepovedali, že ten úrad nemá opodstatnenie, ale nie ak policajti majú vyšetrovať trestnú činnosť. Oni si radšej požiadajú o ochranu, aby ich niekto z práce nevyhodil. Je to absurdné," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy