Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Termín prezidentských volieb známy nie je, ale súťaž o voliča sa už začala
Zdielať na

Termín prezidentských volieb známy nie je, ale súťaž o voliča sa už začala

BRATISLAVA / Slovensko si na jar zvolí novú hlavu štátu. Zuzana Čaputová už oznámila, že 15. júna z paláca odíde. Oficiálny termín prezidentských volieb ešte nepoznáme, ale mená niektorých záujemcov sú už známe. Iní zatiaľ takticky vyčkávajú.

​Nový prezident bude zrejme z Banskej Bystrice, vyplýva z prieskumov. Z tohto miesta pochádza Peter Pellegrini aj Ivan Korčok, ktorí obsadili prvé dve priečky v prieskume. Bývalý minister zahraničných vecí už jasne povedal, že kandidovať bude, šéf parlamentu sa doteraz jasne nevyjadril. "Zvažuje to, pretože vidí názor verejnosti, ale rozhodnutie ešte neurobil," povedal Erik Tomáš. "Verejnosť by mala vedieť, že keď sa v najbližšom období pozrú na predsedu národnej rady, pozerajú sa aj na kandidáta na prezidenta, ktorý používa svoju štátnu funkciu na svoju prezentáciu," reagoval druhý kandidát na prezidenta Ivan Korčok. 

Korčok vyzýval Pellegriniho, aby sa vzdal funkcie predsedu parlamentu

"Treba si založiť transparentný účet, tak ako ja a prípadne prestúpiť zo štátnej limuzíny do kampaňového auta, aké mám aj ja," vyjadril sa Korčok. Šéf parlamentu s reakciou dlho nečakal. "Takto to nefunguje, to je možno jeho zbožné želanie. Ale samozrejme, musí sa každej slamky chytať," reagoval. Práve predseda parlamentu má právomoc vyhlásiť termíny oboch kôl prezidentských volieb. Podľa Korčoka má Pellegrini výhodu, pretože termíny už pozná, na rozdiel od ostatných, ktorí nevedia, ako si treba rozplánovať peniaze na kampaň.

"Je zásadný rozdiel, či prezidentská kampaň bude trvať do polovice marca alebo do polovice apríla," tvrdil Korčok. Pellegrini uviedol, že žiadny konflikt záujmov z jeho strany neexistuje. "Ja si len splním svoju ústavnú povinnosť a to je vyhlásiť termín volieb," doplnil. V roku 2019 vyhlásil vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko voľby 10. januára a pred desiatimi rokmi ich vyhlásil Pavol Paška 19. decembra. Záujem kandidovať v týchto voľbách vyhlásil aj Ján Kubiš, Beáta Janočková a pravdepodobne pribude aj manželka šéfa kresťanských demokratov. "Vo vnútri KDH debatujeme o dvoch menách. Sú nimi Miriam Lexmann a Viliam Karas. Do konca roka by sme to chceli mať vybavené v rámci vedenia hnutia," informoval Milan Majerský, predseda strany KDH.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy