Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenské obce a mestá musia zvyšovať dane. V Bratislave až o 35 percent
Zdielať na

Slovenské obce a mestá musia zvyšovať dane. V Bratislave až o 35 percent

SLOVENSKO / Mesto Bratislava plánuje zvýšiť daň z nehnuteľností v priemere o 35 percent a poplatok za odpad o 30 percent. V utorok, 14. novembra to oznámil primátor Matúš Vallo spolu s väčšinou starostov mestských častí. Všetci sa zhodujú v tom, že ide o nepopulárne opatrenia, ktoré sú nevyhnutné. A rovnaké kroky musia robiť aj mnohé iné samosprávy.

To, čo prezentoval primátor so starostami je iba v pozícii návrhu, rozhodovať by malo mestské zastupiteľstvo 14.decembra. "Tento rok Bratislava - Vrakuňa mala rozpočet 16 miliónov, prognóza na budúci rok je 14 miliónov, pritom máme 10 % infláciu," uviedol starosta Vrakune Martin Kuruc. 

Práve vysoká inflácia výrazne predražuje takmer všetky samosprávne služby. Podľa primátora ku nevyhnutnému zvyšovaniu daní nielen v hlavnom meste prispel aj iný faktor. "Dôvody sú všade rovnaké, je to výsledok chaotického obmedzovania príjmov samospráv politickými rozhodnutiami v predchádzajúcom volebnom období," vysvetlil primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Vallo hovorí, že dvíhanie poplatkov je nevyhnutné, aby sa zachovali základné štandardy mestských služieb. Situáciu riešia aj rôznymi úsporami. "Zrušili sme desiatky pracovných pozícií, o 15 % sme znížili spotrebu energií vo svojich budovách, samozrejme, sme zastavili obnovu vozového parku," informoval Matúš Vallo. Aj mnohé iné mestá a obce sú v ťažkej finančnej situácii a musia robiť nepopulárne rozhodnutia. Dnes to potvrdil napríklad aj banskobystrický richtár Nosko. "Vzhľadom na to, že pripraviť vyrovnaný rozpočet je prakticky nemožné, budú všetky krajské mestá s výnimkou Trnavy a Banskej Bystrice, ktoré to už zvýšili, dane zvyšovať," oznámil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. 

Primátor Trenčína Rybníček pripomenul, že samosprávy v minulých rokoch varovali, že toto nastane, keďže štát im pridal výdavky, nedal im však príjmy. Nepomohli ani ich demonštrácie pred úradom vlády, či parlamentom. "Dnes stojíme v situácii, že ľudia na nás zazerajú, ale zazerať by mali na štát a na tých, ktorí nás ignorovali," reagoval primátor Trenčína Richard Rybníček. 

V štúdiu s prezidentkou slovenskej komory daňových poradcov

O tomto zámere a jeho dopade na peňaženky občanov sa porozprával moderátor Adam Zavřel s Miriam Galandovou, prezidentkou slovenskej komory daňových poradcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy