Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Zemplínskej Šírave začínajú píliť stromy
Zdielať na

Na Zemplínskej Šírave začínajú píliť stromy

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Motorové píly sa rozozvučali na brehu Zemplínskej šíravy. Režú tam staré a nebezpečné stromy, ktoré ohrozujú návštevníkov. Svoje o tom vie partia rybárov, na ktorých počas nedávnej búrky spadol Topoľ. Drevo ťažia v troch najnavštevovanejších lokalitách.

Prímestskú oblasť na Zemplínskej Šírave navštevuje veľké množstvo ľudí. Či už rybárov, alebo rekreantov. Poslednú dobu sa tu ale necítili bezpečne. Dôvodom boli padajúce stromy. "Idete autom, alebo peši a vám padne strom na hlavu. To neviete kedy. A nemusí byť ani nápor vetra. Tie stromy sú tak zoslabené, že proste príde čas a on spadne sám od seba," uviedol vedúci rybárskej stráže Jaroslav Petrík.

Rybársky hospodár začal kritickú situáciu pred nedávnom riešiť a jeho úsilie sa vyplatilo. Všetky problémové stromy, prevažne topole, pôjdu k zemi. Ťažbu odobrili štátne lesy. "Cieľom je odstrániť rizikové stromy, ktoré ohrozujú pádom konárov rybárov, prípadne iných návštevníkov Zemplínskej Šíravy," informovala hovorkyňa Lesov SR, Dáša Makanová. "Nejedná sa len o túto časť, lokalitu prímestskej oblasti, jedná sa aj o lokalitu Zalužice a Lúčky. Jedná sa o dĺžku asi 10 kilometrov po brehu, takže stromov je tam strašne veľa, je tam čo robiť," reagoval vedúci Petrík. 

V jednej zo spomínaných lokalít došlo pred pár mesiacmi k nešťastnej udalosti. Starý topoľ spadol na stan, v ktorom sa pred búrkou ukrývali štyria rybári. Jedného z nich strom zasiahol a zranil. "Prišla tu búrka a už sme len počuli, ako začal praskať strom, snažili sme sa vybehnúť zo stanu, ale už sme to nestihli," opísal nešťastný incident rybár Marek Macan.

Podľa rybárov by mali byť ľudia v prírode obozretnejší. Niektorí si totiž neuvedomujú hroziace riziká. "Hovorím, ľudia, veď sa pozrite nad sebou. Vy sa nebojíte, že vám strom, alebo konár padne na hlavu, auto, stan? Veď to je nebezpečné," povedal vedúci Jaroslav Petrík. 

Pilčíci plánujú vyrúbať desiatky stromov. Ťažba by mala trvať do polovice novembra. Brehy šíravy tak budú pre všetkých bezpečnejšie. "Plánujeme odstrániť približne 170 stromov. Takmer vo všetkých prípadoch sa jedná o prestarnuté a hnilobou poškodené topole," informovala hovorkyňa Dáša Makanová.

"Som veľmi rád, že k tomu kompetentní pristúpili, a že sa toto opatrenie robí. Určite to vítam nielen ja, ale široká rybárska verejnosť," reagoval rybár Tomáš Šamo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy