Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bojnický zámok rozožiera agresívna huba. Časť podlahy museli vytrhať a spáliť
Zdielať na

Bojnický zámok rozožiera agresívna huba. Časť podlahy museli vytrhať a spáliť

BOJNICE / Drevo na bojnickom zámku napadol drevokaz slzivý – huba známa aj pod názvom drevomorka domáca. Je mimoriadne nebezpečná a pre vzácne exponáty predstavuje obrovské nebezpečenstvo. V miestnosti, kde ju objavili museli podlahu vytrhať a spáliť.

"Je to veľké riziko, že huba bude pokračovať a bude devastovať hmotu dreva," vysvetlil Mikuláš Letavay z Bojnického zámku. Nebezpečnú hubu našli na podlahe v strednom hrade. Predpokladajú, že ju priviezli na drevenom premietacom ráme, ktorý tu bol osadený niekoľko mesiacov.

Po jeho demontáži uvideli na podlahe nebezpečnú hubu. "Zistili sme, že je to drevomorka, ktorá rýchlo rastie a výrazným spôsobom narúša štruktúru dreva," doplnil Letavay. Mykologička Ivona Kautmanová priblížila, že huba v prírode takmer nerastie, ale vyskytuje sa prevažne v interiéroch. "Ide o nezvratný proces. Čo táto huba nakazí, to sa nedá zachrániť," dodal historik SNM Erik Kližan.

Na zámku začali okamžite konať

Podlahu vytrhali a spálili. Letavy povedal, že korene huby majú aj niekoľko metrov a dokáže sa rýchlo šíriť. Zvyšné časti podlahy dôkladne ponatierali špeciálnymi látkami. Priestor neustále monitorujú. Keby sa huba rozšírila aj do iných priestorov, bola by to podľa historikov katastrofa. 

"Neviem si predstaviť, keby sa to dostalo do zámku. Je tu veľmi veľa dreva, mnohé nevidíme, to by mohla byť katastrofa," tvrdí. Situáciu majú podľa ich slov nateraz pod kontrolou. V miestnosti v ktorej museli vytrhať podlahu idú robiť archeologický výskum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy