Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Piatok nám ukázal, ako má jeseň vyzerať. Prekvapí nás víkend slnečnými lúčmi?
Zdielať na

Piatok nám ukázal, ako má jeseň vyzerať. Prekvapí nás víkend slnečnými lúčmi?

BRATISLAVA / Ciarán dorazil už aj k nám a SHMÚ vydal na piatok 3. novembra niekoľko výstrah. No zdá sa, že smršť sa vyzúrila v západnej Európe a k nám už prišla mierne vyčerpaná. Napriek tomu bolo v západnej časti územia veľmi nepríjemne – pršalo a fúkal búrlivý vietor. Už zajtra by zas malo byť pekne a na november príjemne teplo.

Piatok je ponurý, zamračený, daždivý. Jeseň ako má byť. Ale pred nami je víkend a zaslúžili by sme si trochu šťastia v podobe slnečných lúčov, čo poviete?
Piatok ešte skončí ako zamračený deň, na mnohých miestach s dažďom, lokálne aj intenzívnym, a s teplotou do 18 stupňov Celzia v tých najteplejších lokalitách.

Už vo štvrtok v noci sa na Slovensko dovalilo nepríjemné sychravé počasie. Ale z toho, čo sa dialo v západnej Európe, je to len slabší odvar. "To prúdenie sa prejavilo prostredníctvom nepríjemného vetra, ktorý na horách dosahoval aj 90 km/h," informoval Michal Hazlinger, meteorológ a hydrológ. Najskôr bláznivý vietor a potom sa pridal aj dážď a nízka oblačnosť. "Dopoludnia spadlo na krajnom západe vyše 35 litrov na štvorcový meter," dodal. Ešte len pár dní dozadu sme tu mali príjemné dušičkové babie leto. Živočíchy v prírode si to užívali a na lúkach sa na kvetoch popásali nielen včely, ale aj motýle. Nezvyčajného tvora nakrútila naša diváčka z okolia Nitry. Pripomína kolibríka a nie každý mal možnosť ho stretnúť. Išlo o motýľa s názvom lišaj marinkový. Tento motýľ k nám prilieta z juhu ako sťahovaví vtáci. Zimu a sychravé počasie však zvyčajne neprežije. 

Aké počasie nás čaká prvý víkendový deň?

Sobota v noci bude ešte stále zamračená, ale zrážky sa budú udržiavať najmä vo východnej polovici Slovenska. Na západe už sa bude oblačnosť zmenšovať. Do rána sa ochladí na 8 až 2 stupne Celzia a stále bude veterno. Prúdenie chladného vzduchu za studeným frontom pocítime v sobotu počas dňa. Oblakov bude málo, prevládať bude malá, len na severe a východe lokálne zväčšená oblačnosť. Teplota bude v intervale od 8 do 13 stupňov, na východe miestami ešte do 16. Na horách sa od výšky asi 1 400 metrov objaví sneh. Vietor bude pokojnejší ako v noci, a to do 20 km/h.

Situácia sa zmení v nedeľu

Opäť začne počasie u nás ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad Britániou, čo znamená, že opäť bude zamračená obloha, na mnohých miestach s dažďom. Denná teplota sa bude pohybovať od 7 na severe po 15 stupňov Celzia na juhovýchode. K večeru začnú zrážky ustávať a oblačnosť sa bude zmenšovať. Pozor opäť na silný vietor! Priemerná rýchlosť južného vetra bude do 40, v nárazoch okolo 60 km/h. Nad pásmom lesa opäť víchrica.

Ako sa obliecť v pondelok do práce či do školy?

Na začiatku budúceho týždňa bude opäť menej oblakov, zrážky sa budú vyskytovať výnimočne a sneh až vo vysokých horských polohách. Zostane nadpriemerne teplo. Pribudnú ale hmly, ktoré sa môžu udržať aj predpoludním, presne tak, ako sa spomína v novembrovej pranostike – Novembrové slnko na zem nedovidí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy