Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Niekde triedime, inde nie. Ako vyzerá separovanie odpadu na cintorínoch?
Zdielať na

Niekde triedime, inde nie. Ako vyzerá separovanie odpadu na cintorínoch?

Zdroj: tvjoj

BRATISLAVA / Vyhorené sviečky, staré vence, vysušené kvety. Na cintorínoch v tomto období vzniká výrazne viac odpadu. Už dávnejšie to bol impulz na zavedenie nádob na separovaný odpad na bratislavských cintorínoch. Triedenie sa osvedčilo, cintoríny sú čistejšie a preto sa tento rok rozšírilo.

Z odpadu, ktorý vzniká na cintorínoch, sa dá recyklovať až takmer 87 percent. Návštevníci si triedenie pochvaľujú, na cintorínoch je vraj väčší poriadok.

"Ale isteže, škoda by bolo všetko do jedného. Je to dobre vyznačené," povedala jedna z návštevníčok cintorína. "Na všetkých cintorínoch, kde je zavedený separovaný zber odpadu, sú v tomto dušičkovom období asistenti, ktorí pomôžu so separáciou odpadu," informoval Robert Kováč, riaditeľ organizácie Marianum Bratislava.

Z 18-tich cintorínov v Bratislave sa podrobnejšie separuje len na 3 cintorínoch, a to vo Vrakuni, v Prievoze a Petržalke. Dočasné nádoby na toto obdobie sú v areáli bratislavského krematória a na cintoríne v Podunajských Biskupiciach. Správca cintorínov Bratislavy plánuje do budúcnosti rozšíriť separovanie aj na ďalších miestach. Sú na to potrebné však financie. Na ostatných bratislavských cintorínoch môžete triediť inak.

"V zásade je tam možnosť separovať iba na dve komodity, na biologicky rozložiteľný odpad a všetko ostatné končí v komunálnom odpade," dodal Kováč. "V roku 2022 sa len z bratislavských cintorínov vyviezlo 2 000 ton odpadu, najviac z toho pochopiteľne v dušičkovom období. Zatiaľ čo v Bratislave a Košiciach sa môže cintorínsky odpad zhodnotiť ostatné mestá a obce ho prevažne skládkujú," komentovala Zuzana Balková z Odvozu a likvidácie odpadu.

Na cintoríne v Podolínci odpad zatiaľ neseparujú a majú na to praktický dôvod. "Vidíme to pri bytovkách , pri domoch, kde už tam je problém so separovaním odpadu," opísal primátor Podolínca Michal Marhefka. Primátor je presvedčený o tom, že cintorínsky odpad by bol navyše nesprávne vytriedený.

Podľa primátora by potrebovali 5 takých kontajnerov, no pohrávajú sa s myšlienkou že možno na budúci rok. "Uvidíme, ako sa to osvedčí," dodal. Na cintoríne majú jeden veľkoobjemový kontajner, ľudia tam poctivo hádžu iba odpad z cintorína. A po dušičkových sviatkoch ho hneď vyvezú na skládku komunálneho odpadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy