Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kontroly na hraniciach predĺžilo aj Maďarsko, aj Poľsko. Zareagovala aj naša vláda
Zdielať na

Kontroly na hraniciach predĺžilo aj Maďarsko, aj Poľsko. Zareagovala aj naša vláda

BRATISLAVA / Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť 3. novembra. Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť 2,05 milióna eur. Vo štvrtok to schválila vláda. Cieľom je eliminovať nárast nelegálnej migrácie.

"V prípade neobnovenia kontroly na vnútorných hraniciach by pokračoval prílev nelegálnych migrantov na naše územie, čím by sa predlžovalo závažné ohrozenie verejného poriadku a bezpečnosti SR," uviedlo ministerstvo vnútra.

Slovensko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach s Maďarskom od 5. októbra. Urobilo tak po tom, ako k rovnakému kroku pristúpili susedné štáty Poľsko, Rakúsko a Česko. Na ďalšie predĺženie kontrol vláda vyčlenila dva milióny eur. "Vzhľadom na to, že okolité krajiny predĺžili nám, tak je našou povinnosťou chrániť hranice," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Na hraničnom priechode Rajka – Čunovo, kde premiér Robert Fico ohlasoval manévre na hraniciach, pri ktorých sa však žiadneho migranta chytiť nepodarilo, sa aj vo štvrtok nachádzali policajné hliadky. Príslušníci polície aj vojaci však do času našej návštevy žiadneho migranta nevideli. Otázne sú však možnosti Slovenska na ochranu hranice, podľa Igora Matoviča by Ficov sľub znamenal vyčlenenie vyše 110-tisíc policajtov a vojakov. "Sú známe cykly  migrantov, resp. migračné vlny, ktorá ustupuje a je minimálna," uviedol Jurak Krúpa, poslanec NR SR. "Máme informácie, že tá vlna je momentálne pozastavená," dodal Šutaj Eštok. Napríklad vo vybudovanom mestečku pri cudzineckej polícii v bratislavských Vajnoroch sa nachádza 16 domčekov pre nelegálnych migrantov. Ešte v pondelok tu bolo 46 ľudí, najmä matiek s deťmi. V stredu už poslední štyria ľudia odišli. Domčeky tu však ostávajú, pretože situácia s príchodom nelegálnych migrantov sa môže kedykoľvek zhoršiť.

Súvisiace články