Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Diaľnice a sľuby politikov: Kto je zodpovedný za ich stav na Slovensku?
Zdielať na

Diaľnice a sľuby politikov: Kto je zodpovedný za ich stav na Slovensku?

BRATISLAVA / 14 rokov. Toľko na Slovensku trvá postavenie diaľnice od začiatku procesu až po odovzdanie do užívania. V Poľsku to dokážu za 8 rokov. Dlhodobú mizériu v tejto oblasti zvýrazňuje to, že naše dve najväčšie mestá spojí diaľnica až v budúcom desaťročí.

"Nie je to primeraná doba, tu by som nerád chodil okolo horúcej kaše. Je to dôsledok niečoho, čo sa tu strašne zaužívalo  a to je, že si neveríme, tým pádom mnohé veci predražujme a naťahujeme v čase. Napríklad tým, že vytvárame súťaže na veľmi krátke úseky diaľnic," tvrdí bývalý minister dopravy Pavol Lančarič.  Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej tvrdí, že ide o zložitý legislatívny proces povoľovanie. "Nám sa bežne stane, že prepadne stavebné povolenie," uviedol.

Jedným z posledných rozhodnutí ministra Lančariča bolo odvolanie šéfa diaľničiarov Vladimíra Jacka pre tender na výstavbu rýchlocesty Banská Bystrica - Slovenská Ľupča. Ten úvahy o svojom manažérskom pochybení odmietol. "Uvedený tender posudzuje komisia odborníkov. Ja som nebol jej členom, a teda som nemal právo oboznamovať sa s detailnými skutočnosťami o procese verejného obstarávania," vyjadril sa Vladimír Jacko, bývalý generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti.

​S termínmi dokončenia súčasný minister neriskoval

Novým ministrom dopravy je Jozef Ráž. Dopravný analytik Matej hovorí, že aj v oblasti autostrád ho čaká veľa náročných výziev. "Treba už definitívne splniť termíny na dostavbu aspoň tých častí D1, ktoré sú vo výstavbe, čiže tunel Višňové a tunel Čebrať," dodal Matej. 

Jeden z legendárnych nesplnených politických sľubov znie, že diaľnica spojí Bratislavu s Košicami do roku 2010. Vyriekol to Robert Fico, keď bol prvý raz premiérom. Minister dopravy jeho štvrtej vlády radšej žiadne sľuby dávať nechce. "Ak sa bavíme aj o druhej rúre tunela Branisko, tak realisticky je to rok 2032," tvrdí analytik Matej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy