Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na sociálnych sieťach nie ste neviditeľní. Za extrémizmus hrozí väzenie
Zdielať na

Na sociálnych sieťach nie ste neviditeľní. Za extrémizmus hrozí väzenie

BRATISLAVA / Nenávistných komentárov na internete stále pribúda. Mnohí ľudia zabúdajú na to, že na sociálnych sieťach nie sú neviditeľní, a že sloboda slova má svoje hranice. Za nebezpečné vyhrážanie či extrémizmus hrozí väzenie.

S nenávistnými prejavmi sa stretávajú bežní ľudia, ale aj známe osobnosti. Na to, aby sme nejaké našli nám stačilo pozrieť si komentáre pod príspevkami našich spravodajských webov. "Nie je prijateľné, aby sme tam ponechali statusy, ktoré sú vulgárne a vyzývajú k násiliu. Moderujeme, filtrujeme, odstraňujeme. Potom sa nás pýtajú, že kde sú tie komentáre a prečo ich mažeme," vysvetlil editor webu JOJ24 Daniel Levický Archleb. 

Nenávistné prejavy majú na spoločnosť obrovský dosah, no zároveň aj na psychické zdravie ľudí, ktorých sa týkajú. "Môže to prejsť až do traumy, takže mozog má pocit, že je ohrozený a nevieme ako reagovať," tvrdí psychologička Veronika Pastrnáková.

V prípade kyberšikany neváhajte kontaktovať políciu

Dôležité je uchovávať si snímky obrazovky a kontaktovať políciu."V prípade, že má osoba dôvodné podozrenie, že môže byť ohrozený jej život alebo zdravie, môže nahlásiť na policajný zbor. Každým jedným prípadnom sa polícia zaoberá," uviedla Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru. 

Veľmi dôležité je overovať si informácie, ktoré na sociálnych sieťach čítame u viacerých zdrojov. Nemali by sme veriť napríklad profilom, ktoré sú prázdne, so zvláštnym menom a bez fotky. Takmer na dennej báze sa k nám totiž dostávajú aj dezinformácie. Hoaxu o sfalšovaných voľbách dokonca uverilo až 54 percento Slovákov. Aj to je jedným z dôvodov, pre ktoré polícia spustila kampaň Stop nenávisti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy