Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko nebude Ukrajine dodávať zbrane. Dotkne sa to aj komerčného predaja?
Zdielať na

Slovensko nebude Ukrajine dodávať zbrane. Dotkne sa to aj komerčného predaja?

BRATISLAVA / "Nie vojenskej pomoci Ukrajine" bolo zo strany Roberta Fica jasné. Natíska sa tak otázka, či budú môcť naše zbrojovky pokračovať v obchodoch s ukrajinskou stranou. Za východné hranice totiž plánujú v najbližších mesiacoch poslať napríklad 14 húfnic a tony munície. Konkrétnej odpovede sme sa nedočkali ani od premiéra či ministra obrany. Peter Pellegrini by však s obmedzením vývozu nesúhlasil.

"Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine," vyjadril sa predseda vlády Robert Fico. Jeho slová pre náš zbrojársky priemysel znamenali neistotu, aj keď predseda parlamentu ich interpretuje jasne. "Nemôžete ich chápať tak, že pôjde aj o zastavenie vojenskej výroby za komerčné ceny a komerčných podmienok. To určite nie," uviedol Peter Pellegrini. V opačnom prípade by totiž slovenské zbrojovky zaznamenali citeľné straty. Veľkú časť svojej produkcie smerujú na Ukrajinu.

Štátna KONŠTRUKTA - Defence jej má dodať ešte 14 húfnic Zuzana 2. Navyše to financujú Nemci, Dáni a Nóri. S firmou z Kramatorsku dokonca spolupracuje na vývoji ešte efektívnejších kusov. Spoločnosť ZVS Holding pre Ukrajinu v Snine vyrába muníciu veľkého a stredného kalibru. Na politické vyjadrenia reagovať nechce, no prostredníctvom materskej firmy nás ubezpečila, že má aj iné možnosti. "Naše zákaznícke portfólio je dostatočne diverzifikované. Naše produkty dodávame slovenskej aj poľskej armáde, alebo pobaltským štátom," vysvetlil Michal Furik, hovorca MSM GROUP.  O vyjadrenie štáb TV JOJ požiadal rezort obrany. Výmena ministrov ale znamená, že odpoveď zatiaľ neprišla.

Analytik pripomína, že ani v prípade systému S-300 či ruských Migov nešlo čisto o dar. Spojenci nám ich odovzdanie kompenzovali, navyše by ich údržba či likvidácia v konečnom dôsledku stála viac. "Pre nás bolo vlastne ekonomicky výhodné poskytovať vojenskú pomoc a toto sa v budúcnosti, ak od toho ustúpime, neudeje," vysvetlil vojenský analytik Vladimír Bednár. "Naša vojenská pomoc na Ukrajine bola dôležitým príspevkom na správnej strane, ale bola predovšetkým aj v našom záujme," vyjadrila sa prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Taktiež sú tu obavy, že rozhodnutie prispeje k diplomatickej izolácii, čo sme v posledných rokoch mohli sledovať na príklade Viktora Orbána. "V zákulisí sa dlhodobo hovorí o tom, že blokovanie aktivít Európskej únie zo strany Maďarska, by sa mohlo vyriešiť aj vylúčením Maďarska z EÚ. Teraz to platí aj pre Slovenskú republiku," uviedol analytik. Zatiaľ je ale všetko iba v rovine medializovaných vyjadrení. To podstatné sa už čoskoro odohrá na Úrade vlády SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy