Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovensko bojuje s nedostatkom pracovnej sily. Musí hľadať riešenia za hranicami
Zdielať na

Slovensko bojuje s nedostatkom pracovnej sily. Musí hľadať riešenia za hranicami

SLOVENSKO / Slovensku dlhodobo chýba pracovná sila - aktuálne je neobsadených 80-tisíc pozícií. Keďže domáci o ne nemajú záujem, riešenie zrejme treba hľadať za hranicami. Odborne sa to nazýva - regulovaná pracovná mobilita cudzincov na náš trh.

Strojárstvo, automobilky, doprava, zdravotníctvo, informatika - tieto sektory majú najviac neobsadených pracovných miest. Na vážny stav dlhodobo poukazujú analytici, zamestnávatelia a uvedomuje si ho aj vláda. "Sú tu firmy, ktoré chcú investovať, expandovať, rásť, ale problém je, že nevedia nájsť na trhu dostatok kvalifikovaných ľudí," informoval Peter Švec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva. 

Problém bude o to väčší, že do roku 2030 ubudne z už aj tak nenaplneného trhu práce vyše 100-ľudí, z ktorých sa stanú dôchodcovia. A teda do sociálneho systému už nebudú prispievať, ale z neho čerpať. "To je 120-tisíc ľudí, čo platí dane, odvody na zdravotnú starostlivosť, dôchodky a ďalšie veci," poznamenal predseda vlády Ľudovít Ódor.

Keďže veľmi veľa talentov zo Slovenska odchádza, súčasťou práce každej zodpovednej vlády by malo byť to, pokúsiť sa zo zahraničia rovnako talentovaných prilákať. "Čo sa týka zahraničných, tak by sme boli radi, aby si Slovensko vybralo ako svoju destináciu 25-tisíc kvalifikovaných posíl," priblížila Iva Kleinová, výskumná a inovačná autorita. 

To je však iba predstava súčasných vládnych analytikov. Podstatné bude to, ako sa k problému postavia strany formujúcej sa koalície, ktorých slovník je tvrdo protimigrantský. Okrem toho, vo verejnosti koluje aj mnoho falošných správ - cudzinci vraj Slovákom berú prácu, a firmy im údajne platia viac.

"Všetci dobre vedia, že tých migrantov potrebujú. Ľudia to nevnímajú takto, ale my ich reálne potrebujeme a vôbec nehrozí to, že by obsadzovali miesta, ktoré sú na úkor Slovákov. My s nimi máme jednak vyššie náklady a zákonník práce jasne hovorí, že musia mať rovnakú mzdu," ozrejmil Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov. 

"My sa nemôžeme tváriť, že nepotrebujeme riadenú migráciu pracovnej sily, či sú to šoféri, rušňovodiči, lebo nám sa stane, že fakt nebude mať kto robiť na tom Slovensku," objasnil na záver Ondrej Matej, riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy