Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Národné lesnícke centrum dostalo 15-miliónový grant na štúdium stromov cez CT technológiu
Zdielať na

Národné lesnícke centrum dostalo 15-miliónový grant na štúdium stromov cez CT technológiu

ZVOLEN / Národné lesnícke centrum skúma štruktúru stromov pomocou špeciálneho CT. Teraz navyše z Európskej únie získali 15-miliónový grant, ktorý využijú na ešte podrobnejšie skenovanie kmeňov aj povrchu papiera.

Málokto vie, že priestory Národného lesníckeho centra vo Zvolene ukrývajú za svojimi múrmi špičkové zariadenie. "Technológia unikátna v svetovom meradle, veríme, že pritiahneme špičkových odborníkov," uviedol Peter Balogh, generálny riaditeľ NLC.

CT poznáme z nemocnice, ale spomínaný model skenuje obrovské stromy. "Skenuje guľatinu, zobrazí tú štruktúru," poznamenal Tomáš Gergeľ z Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

Vedia tak vytvoriť 3D model akéhokoľvek stromu, skenerom prejde kmeň s maximálnou dĺžkou 10 metrov. "Zisťujeme štruktúru a chyby a optimálny rez vieme urobiť," dodal Gergeľ.

Z modelu vedia potom presne určiť, ako a kadiaľ kmene rezať, aby bolo drevo čo najlepšie využiteľné a nezostalo veľa odpadu. "Je to prínos pre celý región," ozrejmil Daniel Bútora, minister školstva. "Cieľom je šetriť prírodu," objasnil Peter Dovhun, minister hospodárstva. "Ako jediná organizácia získala 15 miliónový grant, čo sa nedeje často," priblížil Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva.

Peniaze použijú na dobudovanie technológie a podrobný výskum dreva a povrchu papiera. Tak isto budú posilňovať personálne oddelenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy