Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Smeru hrozí vylúčenie, Európski socialisti majú problém s rétorikou Fica
Zdielať na

Smeru hrozí vylúčenie, Európski socialisti majú problém s rétorikou Fica

BRUSEL, BRATISLAVA / Európski socialisti hrozia Smeru, že ich vylúčia zo svojej frakcie. Šéf strany a bývalý švédsky premiér Stefan Löfven vyhlásil, že ak sa Robert Fico stane premiérom a nezmení svoju rétoriku voči Ukrajine, sám začne tento proces. Podľa neho Fico popiera medzinárodné právo.

Zatiaľ čo v centrále Smeru snovajú vládnu koalíciu, strana má ďalší problém. Lídrovi európskych socialistov sa nepozdáva výsostne protiukrajinská rétorika Roberta Fica. Naznačil, že stranu vylúčia z košiara európskych sociálnych demokratov.

Robert Fico volá po zrušení sankcií, opakuje ruskú propagandu o vyprovokovanej vojne Ukrajincami. Po voľbách opäť zopakoval, že ako premiér by odmietol vojenskú pomoc Ukrajine. "Ak bude jeho rétorika pokračovať a začne sa uplatňovať vo vláde, potom sa postarám o to, aby sa tento proces začal," odkázal Stefan Löfven, šéf Strany európskych socialistov.

Líder Smeru hovorí o vydieraní. "Ak má byť daňou za to, že sa na Slovensku venujeme skutočnej ľavicovej agende a vyslovujeme suverénne názory naše vylúčenie z medzinárodnej strany, tak takúto daň sme pripravení zaplatiť," povedal.

K európskym socialistom sa snaží pridať Hlas. Podpredsedníčka strany Denisa Saková v Českej televízii povedala, že Ukrajinci by sa mali vzdať časti svojho územia, čo ukrajinská strana odmieta. "Je jasné, že už asi územnú celistvosť Ukrajiny nezachováme tak ako bola v roku 2014, a preto hovorím, že by sa mali začať mierové rokovania," povedala.

"To nie je oficiálny postoj strany Hlas. Bola to jej taká úvaha, či sa to bude dať bez straty územia," reagoval Peter Pellegrini. Európski socialisti na doplňujúce otázky TV JOJ a reakciu Roberta Fica neodpovedali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy