Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Pokazený alebo obsadený. V ružinovskej nemocnici čakajú na výťahy aj dvadsať minút
Zdielať na

Pokazený alebo obsadený. V ružinovskej nemocnici čakajú na výťahy aj dvadsať minút

BRATISLAVA / Aj staré a často sa kaziace výťahy v nemocniciach komplikujú zdravotníkom prácu. V bratislavskom Ružinove čakajú zdravotníci aj na výťahy vyčlenené pre nich. Ešte dlhšie čakajú na výťahy pre verejnosť pacienti a návštevy. Podľa nemocnice dokonca až 20 minút.

Keďže nemocnica nedostala peniaze na rekonštrukciu, zvažuje aj sťahovanie najnavštevovanejšieho oddelenia na nižšie poschodie, aby bolo bližšie aj po schodoch. Ide o šestonedelie. A aj to by si vyžadovalo ďalšie náklady.

"Lekári sa niekedy nevedia dočkať výťahu a tak z deviateho poschodia musia po schodoch bežať na centrálny príjem, aby mohli mamičku odrodiť," priblížila situáciu hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Eva Kliská. "Používanie výťahov nie je veľmi efektívne, veľmi často sú obsadené alebo pokazené."

Reportérka TV JOJ Barbora Jánošová bola v nemocnici trikrát v pracovné dni merať dĺžku čakania na výťah, trvalo to od 30 sekúnd do 9 minút. Sama nemocnica ale v najvypätejších časoch uvádza ešte dlhšie čakanie na výťah pre návštevníkov. "Výťah často zastaví, ale je plný," povedal návštevník nemocnice.

Mimo kamery sa zdravotníci hnevajú, že popri všetkých povinnostiach musia ešte riešiť aj nefungujúce výťahy. Len v Ružinove je 29 výťahov, väčšina v pôvodnom stave z roku 1986, keď nemocnicu otvorili. Stavať ju začali o desať rokov skôr.

Univerzitná nemocnica už žiadala o peniaze na rekonštrukciu. "Ministerstvo zdravotníctva nemá v rozpočte na rok 2023 disponibilné zdroje, ktoré by sa dali alokovať organizáciám v našej pôsobnosti," odkázala hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy