Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Miliónový zlatý padák v odmenách je stále v hre?
Zdielať na

Miliónový zlatý padák v odmenách je stále v hre?

BRATISLAVA / V máji sme vás informovali o snahe riaditeľa Leteckých prevádzkových služieb pretlačiť si miliónovú odmenu, na čo upozornili tamojší odborári. Tí teraz tvrdia, že snaha pretrváva, a to aj za asistencie vedenia ministerstva dopravy, pod ktoré služby spadajú. Riaditeľ podniku sa bráni a tvrdí, že zvrátiť rozhodnutie Dozornej rady o neudelení odmeny sa už nechystá.

Podivné praktiky v Leteckých prevádzkových službách, kde pracujú naši dispečeri, neustávajú. Spája ich nevyplatená odmena pre riaditeľa podniku. Po viacerých neúspešných pokusoch o udelenie najvyššej možnej, miliónovej odmene pre riaditeľa prišiel ďalší aj v polovici septembra, tentokrát už len 350-tisíc eur. Neúspešne, Dozorná rada Leteckých prevádzkových služieb to opäť stopla a potom sa začali diať veci. 

"Ďalší deň prišla informácia, že bol znížený počet členov dozornej rady a z toho vyplývajúce odvolanie, resp. zrušenie mandátu dvoch volených členov," uviedla členka Dozornej rady LPS Beáta Janotová. O tom, že za konaním ministerstva okresať Dozornú radu môže byť snaha o udelenie kráľovskej odmeny za asistencie súčasnej štátnej tajomníčky ministerstva dopravy a nominantky Sme rodina odborári, píšu v rozsiahlom materiáli, ktorý má televízia JOJ k dispozícii. Z tohto vyjadrenie vyplýva, že ide aj o jej snahu odstaviť Dozornú radu a cez riaditeľa ovládnuť chod podniku. "Pokusy o snahy prerozdelenia zisku aj s odmenami opakovane zlyhali na rokovaní Dozornej rady LPS, tak bolo deklarované, že rozhodne ministerstvo dopravy v tejto záležitosti," povedal člen Výkonnej rady odborového združenia Atca SR Radoslav Rabatin. "Štátna tajomníčka Katarína Bruncková sa ostro ohradzuje voči absolútne nepodloženým, nepravdivým a osočujúcim tvrdeniam," vyjadril sa Martin Petro z odboru komunikácie ministerstva dopravy. "Ide o absurdný nezmysel, ktorý sa nijako nezakladá na pravde. Návrh na rozdelenie zisku bol predložený zakladateľovi (Ministerstvo dopravy, pozn. red.) tak, ako o ňom rozhodla Dozorná rada LPS," reagovala vedúca kancelárie podniku LPS Michaela Legelová. Podľa nej riaditeľ Martin Kabát nemá ambíciu rozhodnutie Dozornej rady LPS zvrátiť. Ministerstvo zas prízvukuje, že takzvané použitie podľa rozhodnutia zakladateľa neznamená, že peniaze majú slúžiť na odmeny, ale napríklad aj na investície. "Vyjadrenia časti odborárov vnímame ako ich dlhodobú snahu diskreditovať vedenie LPS a nebudeme ich preto ďalej komentovať," uzavrel Petro. Odborári napriek týmto reakciám pre ich podozrenia nevylúčili ani vyhlásiť štrajkovú pohotovosť. Po voľbách sa dá očakávať výmena vedenia nielen v tomto podniku, ale aj iných štátnych podnikoch. Odborári preto varujú, či aj inde sa niekto nesnaží o zlatý padák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy