Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Skončí Hamran a Lipšic?
Zdielať na

Skončí Hamran a Lipšic?

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry a polícia. To sú dlhodobo inštitúcie v hľadáčiku Roberta Fica a ak to bude práve on, kto poskladá vládu, čakajú ich zmeny. Fico otvorene hovorí o odvolaní Štefana Hamrana aj Daniela Lipšica. Podľa nadácie Zastavme korupciu je ohrozené nielen vyšetrovanie exponovaných káuz, ale aj prípady, ktoré už sú na súde.

Ak bude Smer vo vláde, šéf políce aj špeciálnej prokuratúry to majú zrátané. Robert Fico sa tým ani netají. Keď bol v opozícii, bola to jedna z jeho hlavných tém. "Môže byť na čele PZ pán Hamran, ktorý neprešiel výberovým konaním, môže byť na čele ÚŠP právoplatne odsúdený páchateľ a podvodník?" pýtal sa na jednej z tlačových besied Robert Fico.

Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom boli v minulosti obvinení v kauze Súmrak. Uspeli však s paragrafom 363. Úrad špeciálnej prokuratúry ale naďalej vyšetruje kauzy Očistec a Ezechiel, kde figuruje policajný exprezident Tibor Gašpar - po víkende tiež zvolený do parlamentu. "Toto je pre neho doslova existenčné záležitosť. Pokiaľ Smer tú vládu nebude skladať, s najväčšou pravdepodobnosťou budú pokračovať procesy, ktoré nastavila minulá vláda, že polícia má rozviazané ruky," vyjadril sa politológ Tomáš Koziak. "Určite sa k tomu vyjadríme. V krátkej dobe sa k tomu vyjadrím," odkázal Hamran s tým, že pripúšťa svoj dobrovoľný odchod z funkcie v prípade, ak Fico zostaví vládu. "Robert Fico a Smer sa nepochybne pokúsi ovládnuť políciu a prokuratúru, a nie len to, aj protimonopolný úrad a ÚVO," reagovala riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Môže sa to týkať nielen prebiehajúcich vyšetrovaní, ale aj káuz, ktoré sú už na súdoch. "To sa nedá tak ľahko, ale môžu cez disciplinárne stíhania odstaviť sudcov od prípadov," vysvetlila Petková. Špeciálna prokuratúra vyšetruje najzávažnejšiu kriminalitu - úkladné vraždy, zločinecké skupiny, ale aj korupciu či podvody s eurofondmi. problém s ňou však nemá len Robert Fico. "Ak sa ukáže, že špeciálny prokurátor a jeho inštitút splnil historickú úlohu v boji s mafiou, keby to bol 3 námestník na GP, myslím, že by urobili tú istú robotu," povedal Peter Pellegrini. "My robíme len to, čo v iných vyspelých štátoch, Všetci majú špecializované orgány na objasňovanie tohto druhu kriminality," vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic považuje útoky politickej moci na kariérnych prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry za neprijateľné. Povedal to v rámci svojej utorkovej tlačovej konferencie. "Považujem za neprijateľné, aby sa politická moc vyhrážala predstaviteľom justičných orgánov," podotkol. Zdôraznil, že od roku 2020 sú trestne stíhané aj vysokopostavené osoby. "Odvtedy máme desiatky právoplatne odsúdených," dodal. Poukázal na to, že prokurátori ÚŠP majú na súdoch vyše 90-percentnú úspešnosť. "Vďaka nim sú odsúdené mnohé prípady organizovaného zločinu, ekonomickej trestnej činnosti, úkladných vrážd," doplnil.

Súvisiace články