Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Napätá situácia na severnej hranici. Poliaci privážajú migrantov, u ktorých nájdu naše potvrdenie
Zdielať na

Napätá situácia na severnej hranici. Poliaci privážajú migrantov, u ktorých nájdu naše potvrdenie

SEVERNÉ SLOVENSKO / Pohraničnou obcou Skalité prejdú každý deň desiatky utečencov. Mnohých migrantov, ktorí tvrdia, že smerujú do Nemecka, však potom zadrží poľská hraničná stráž. Ak majú v rukách potvrdenie o zotrvaní cudzinca na území Slovenska, Poliaci nám ich privezú naspäť na naše územie.

Situácia sa na slovensko-poľskom pohraničí nezlepšuje, migrantov privážajú počas dňa, ale aj v noci. Kým začiatkom mesiaca prišli poľské autobusy dvakrát do týždňa, za posledných sedem dní aj dvakrát do dňa. Pociťujú to už viaceré obce a mestá na Kysuciach. "V Čiernom to tak nevnímame, tu na Skalitom sa ľudia sťažujú viacej," povedala obyvateľka obce Čierne.

"Nie je bežné, aby sa vám tu po nociach desiatky ľudí motali a nie sú tu náhodne," ozrejmil Peter Staňo, starosta obce Čierne. "Na zastávke prespávajú, človek sa bojí, lebo nikto nevie, prečo to je," poznamenal obyvateľ obce Skalité. V piatok 29. septembra napoludnie priviezli dva autobusy plné ľudí. Všetci tvrdia, že sú zo Sýrie.

Mnohí z nich sú na cestách viac ako desať dní a utekajú s celou rodinou. "Ja som ešte nezažila, že by obťažovali, treba im pomôcť, ale tým, že budeme nadávať, vykrikovať, tým nepomôžeme, treba to riešiť celoeurópsky," objasnila obyvateľka obce Čierne.

16-ročný chlapec odišiel zo Sýrie do Turecka pred 6 rokmi, zostať tam ale nechcel. "Nepáčil sa mi tam systém, ľudia nás tam nemajú radi," uviedol utečenec. Rozhodol sa pre odchod do nemeckého Hamburgu. "Nemám tam rodinu, ale chcel by som tam pracovať," dodal utečenec.

"Aj Slováci chodili kade-tade migrujúci po svete, nemali by sme ich odsudzovať, ale je to strach, lebo nevieme, či sa nám tu usadia alebo či pôjdu ďalej," doplnila obyvateľka.

Ak sa situácia čím skôr nevyrieši, samosprávy sa obávajú toho, čo príde, keď sa ochladí. "Nad ránom je tu už 12 stupňov, v noci desať, spať bez toho, že by niečo mali na sebe, to určite nie," dodali obyvatelia.

"My na to nemáme kompetenciu, priestory ani finančné zdroje. Tu by mala zasiahnuť vláda, polícia aj armáda," doplnil starosta. "Balíčky sme im robili, ale oni peniaze majú, redbully a také veci kupujú v obchode," povedal obyvateľ obce Skalité.

Okrem severných susedov policajné hliadky pôsobia aj v Nemecku

Nemeckí policajti budú pre boj proti nelegálnej migrácii hliadkovať spoločne s českými a poľskými kolegami na českej a poľskej strane hranice. Oznámil to Berlín. Na českej strane už spoločné hliadky začali pôsobiť.

Krajiny chcú účinnejšie zakročiť proti pašeráckym bandám, ktoré ťažia z ľudskej núdze. Aj Slovinsko a Chorvátsko sa už dohodli na posilnení spoločných hliadok na hranici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy