Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hliadka na hraničnom priechode: Ministerstvo vnútra tvrdí, že nie je dôvod na paniku
Zdielať na

Hliadka na hraničnom priechode: Ministerstvo vnútra tvrdí, že nie je dôvod na paniku

BRATISLAVA / Na avizované zavedenie hraničných kontrol na poľských hraniciach zareagovalo ministerstvo vnútra. Zdôrazňuje, že ide stále iba o návrh a v súčasnosti nie je oficiálnym rozhodnutím. Podľa medializovaných informácií má ísť o kontrolu vozidiel podozrivých z prepravy migrantov a opatrenia majú byť zamerané na prevádzačov. Naše štátne orgány potvrdili, že sú v úzkom kontakte s poľskou stranou, pričom všetkým prípadným opatrením budú predchádzať vzájomné rokovania.

​Ministerstvo vnútra zdôrazňuje, že pri prijímaní opatrení sa drží výhradne expertných rozhodnutí tak, aby bol zabezpečený verejný poriadok a bezpečnosť občanov Slovenskej republiky a súčasne dodržiavané aj všetky medzinárodné záväzky. Slovenská republika dlhodobo vykonáva hliadkovú činnosť v bezprostrednom pohraničí s Maďarskom, ale tiež spoločné hliadky na území Maďarska, či sa podieľa na ochrane vonkajšej hranice Schengenu na maďarsko-srbskej hranici a hranici so Severným Macedónskom. Na území Slovenska sú okrem policajtov v súčasnosti nasadení aj vojaci OS SR. Uviedol to v stanovisku Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Naživo s reportérom Vladom Jurekom, ktorý navštívil jeden z hraničných priechodov s Poľskom:

Na hraniciach je zatiaľ pokoj

Po slovách poľského premiéra o úmysle sprísniť kontroly na hraniciach prišli aj reakcie našich politikov. Hlas vyzval premiéra Ódora, aby konal, a to aj napriek tomu, že sme tesne pred voľbami, po ktorých sa mandát úradníckej vlády skončí. My sme sa vybrali na slovensko-poľskú hranicu, aby sme zistili, ako to tam reálne vyzerá.

Či to súvisí s predvolebnými rečami, alebo ide o bežnú kontrolu sme sa od dvojčlennej hliadky nedozvedeli. Na hranici Vo Vyšnom Komárniku sa zameriavali najmä na dodávky. Po krátkom nazretí do nákladného priestoru dodávky zo Slovenska mohol vodič pokračovať ďalej. Dvaja príslušníci Stráže hraničnej, čo je obdoba našej hraničnej a cudzineckej polície o dôvodoch kontroly rozprávať nechceli. Nepovedali ani to, na aké autá sa zameriavajú. V čase, keď sme tam boli, však zastavovali najmä dodávky, a to najčastejšie s rumunskými či bulharskými evidenčnými číslami. Kamióny si nevšímali.

Na najväčšom hraničnom priechode s Poľskom v Trstenej, na poľskej strane prebiehajú intenzívne kontroly. Poľskí pohraničiari zastavovali väčšie autá, ktoré prechádzali zo Slovenska smerom na Poľsko.

"Karpatský oddiel hraničnej stráže sa snaží chrániť poľsko-slovenskú hranicu. Zistili sme veľký nárast nelegálnej migrácie oproti minulosti. Sme v Schengenskom priestore a robíme námatkové kontroly," uviedla Dorota Kadziolka, hovorkyňa Karpatského oddielu Hraničnej stráže. Napriek kontrolám doprava bola plynulá. A netvorili sa kolóny.

"Kontroly sú zamerané na vybrané dopravné prostriedky. Kontrolujeme na vybraných príjazdových cestách ku štátnej hranici," dodala hovorkyňa.

Reakcie slovenských politikov

Po neoficiálnych vyjadreniach poľského premiéra, že sprísnia kontroly na hraniciach, prišli veľmi rýchlo aj reakcie slovenských politikov. Kým niektorí apelujú na vládu a premiéra, aby konali, iní hovoria o strašení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy