Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Perly internetu po bitke politikov: Neslávne známej potýčke sa smeje celá Európa
Zdielať na

Perly internetu po bitke politikov: Neslávne známej potýčke sa smeje celá Európa

BRATISLAVA / Bitka medzi Igorom Matovičom a Robertom Kaliňákom mala na sociálnych sieťach včera veľkú odozvu. V komentároch ľudí, aj v ich "memečkach". Ako sa dalo čakať, neostala bez povšimnutia ani v zahraničných médiách. Vo svojich komentároch zdôraznili, že v rámci predvolebnej kampane sa do seba pustili bývalý premiér a bývalý minister vnútra - navyše priamo pred kamerami.

​Internet rýchlosťou blesku zareagoval na túto konfrontáciu pred úradom vlády. V niektorých prípadoch ponúkal Igorovi Matovičovi a Robertovi Kaliňákovi zmierenie až bratstvo potvrdené krvou, v iných parodoval detaily, ktoré zachytili kamery zábermi zo známych filmov. No komentáre ľudí v uliciach mali od tých romantických poriadne ďaleko. "Nepatrí to do slovenskej politickej scény. Je to neslušné z jednej aj z druhej strany," reagovali opýtaný obyvateľ. Bitka bývalého premiéra a bývalého ministra vnútra sa dočkala veľmi rýchlo aj sfilmovania v podobe paródie.

No na rozdiel od autorov tohto dielka, ktorí situáciu neustáli a skončili v kŕčoch od smiechu, podľa sociologičky Silvie Porubänovej, celá udalosť nie je ani len úsmevná. "Pretože ak sa  predvolebný zápas zmení na stoku, tak bežný volič sa pýta, čo bude ďalej."

Aj známa počítačová hra sa dočkala inovácie v podobe bitky dvoch kandidátov v blížiacich sa predčasných voľbách. Našťastie na rozdiel od nej, v realite žiadna krv netiekla. A celá vec bude mať dohru na polícii. "V súvislosti s prípadom, ku ktorému došlo v priebehu včerajšieho dopoludnia pred Úradom vlády Slovenskej republiky sa zaoberajú policajti," informoval Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Zasmiali sa na nás aj v zahraničí

To, čo by mohlo dať stopku podobným prejavom je snáď iba zdravý rozum. No zo zahraničia nám hneď po incidente jasne odkázali, že v hanbe sme už zostali. Od maďarských cez české, francúzske, švajčiarske či belgické médiá, až po videokanály vo Veľkej Británii i v ďalších krajinách. Vyostrenej predvolebnej kampani na Slovensku sa jednoducho po stredajšom incidente dostalo minimálne celoeurópskej pozornosti. "Mrzí ma, že sa Slovensko posunulo až do týchto končín politickej kultúry," priznal Martin Kupka, minister dopravy Českej republiky.

Aktuálnu situáciu v spoločnosti vnímajú slovenskí psychiatri ako hraničnú. A tak ako pred 25 rokmi, aj teraz pred voľbami zverejnili výzvu, aby ľudia skúmali vyjadrenia i konanie politikov.  Ak by obom pánom nestačilo zaradenie do klubu bitkárov, či medzi rímskych gladiátorov či iné historické postavy, možno by mohli pouvažovať nad pozvánkou od profesionálnych bojovníkov, ktorú dostali. Aby si to po voľbách vybavili v ringu a hlavne v rámci prísnych pravidiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy