Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Novorodenca našla okoloidúca v krabici na autobusovej zastávke. Polícia vypátrala jeho rodičov
Zdielať na

Novorodenca našla okoloidúca v krabici na autobusovej zastávke. Polícia vypátrala jeho rodičov

BEŽOVCE / Šokujúci prípad sa odohral v obci Bežovce v Sobraneckom okrese. Na autobusovej zastávke bolo nájdené novonarodené dieťa. Chlapčeka tam niekto nechal v krabici a odišiel. Momentálne je v dobrom zdravotnom stave hospitalizovaný v nemocnici.

Novorodenec bol uložený v krabici na autobusovej zastávke. Všimla si ho náhodná okoloidúca. Tá vraj začula zvláštne zvuky, ktoré sa z drevenej krabice ozývali. Keď sa pozrela bližšie, uvidela v nej malé bábätko. Okamžite zalarmovala pomoc. "Môžeme potvrdiť, že sme na linku tiesňového volania prijali informáciu o náleze novorodenca na ulici v obci Bežovce," uviedol Viliam Sládek, hlavný operátor OS ZZS SR. 

"Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach vo veci koná a začal trestné stíhanie pre zločin opustenia dieťaťa," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ v Košiciach.

Riadne donosený chlapček ostal opustený krátko po svojom narodení. Mohol mať nanajvýš dva dni. V krabici bol starostlivo prikrytý dekami. "Na miesto sme bezodkladne vyslali ambulanciu záchrannej zdravotnej služby, ktorá po prvotnom vyšetrení transportovala novorodenca mužského pohlavia v stabilizovanom stave do nemocnice," dodal Sládek. "Momentálne je jeho zdravotný stav dobrý," priblížila Bibiána Ovečková, junior PR a marketingová špecialistka.

Na mieste bol policajný vyšetrovateľ, psovod so služobným psom, aj kriminalistický technik, ktorý zaistil viacero stôp. Policajti majú k dispozícii aj kamerové záznamy z obce. "Polícia vykonáva potrebné úkony smerujúce k objasneniu tohto skutku, avšak vzhľadom na citlivosť prípadu bližšie ani podrobnejšie informácie poskytovať nebudeme," doplnila Ivanová.

Okolnosti prípadu vyšetruje polícia, no jednou z verzií je, že dieťa opustila vlastná matka. Existuje viacero dôvodov, ktoré ju mohli dohnať k zúfalému činu. Podľa odborníčky je tehotenstvo a popôrodné obdobie spájané s hormonálnymi zmenami, ktoré môžu vyústiť do depresie. 

"Žena môže mať obavy, či zvládne úlohu matky, ako sa dokáže postarať o dieťa. Taktiež sociálna izolácia, nepriaznivá finančná situácia, manželská, partnerská kríza, nedostatok podpory prispievajú k rizikovým faktorom a možnému skratovému správaniu," opísala Miroslava Smolová, klinický psychológ pre deti a dospelých. 

Asi dvojdňového novorodenca mali na miesto priviezť autom v nočných hodinách

Náhodná okoloidúca ho objavila v krabici až v nedeľu popoludní. Chlapček tam teda mohol byť úplne sám dlhé hodiny. "Policajti začali vo veci okamžite konať a bezprostredne po nahlásení skutku vykonali všetky potrebné opatrenia na stotožnenie osoby, alebo osôb, ktoré sa tohto skutku mohli dopustiť," dodala Ivanová.

Podľa informácií TV JOJ sú podozriví manželia, ktorí spolu žijú v obci v okrese Sobrance. Vychovávajú dve malé deti, chlapca a dievča. Tretieho syna mala žena porodiť doma v kúpeľni. Nikto z blízkych vraj ani len netušil, že je tehotná. Jej matka nám mimo kameru povedala, že tomu neverí a že je to celé iba výmysel. "Michalovským kriminalistom sa vo veľmi krátkej dobe podarilo stotožniť osobu, ktorá dieťa ponechala v obci Bežovce," doplnila Ivanová.

Chlapček, ktorý sa narodil len pred pár dňami sa má našťastie dobre. Po prepustení z nemocnice sa bude jeho ďalším osudom zaoberať úrad práce sociálnych vecí a rodiny. "Príslušný orgán je v kontakte s nemocnicou. Zároveň vykonal a vykonáva opatrenia v záujme maloletého dieťaťa. Vzhľadom na ochranu súkromia a citlivosť prípadu nie je možné poskytnúť bližšie informácie," informovala Marianna Šebová, hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Najbližšie hniezdo záchrany je vo Vranove nad Topľou, kde je možné anonymne a beztrestne odložiť nechceného novorodenca. Tento prípad však polícia vyšetruje ako zločin opustenia dieťaťa, za ktorý hrozí vysoký trest. "Za tento skutok stanovuje trestný zákon trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov. V súčasnej dobe sa čaká na výsledky rozborov DNA a až na základe týchto výsledkov bude možné rozhodnúť, ako ďalej postupovať vo veci, prípadne vzniesť obvinenie," dodala na záver Ivanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy