Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Predvolebná kampaň: Politici neriešia vážne témy, ľudom nasádzajú ružové okuliare
Zdielať na

Predvolebná kampaň: Politici neriešia vážne témy, ľudom nasádzajú ružové okuliare

SLOVENSKO / V predvolebnej kampani je mnoho podružných tém, varenia gulášov, či infantilnej produkcie na sociálnych sieťach. A neraz sú to aj vyložené klamstvá. Kandidáti sa akoby vyhýbali veľmi vážnym témam, napríklad zlému stavu našich verejných financií.

So zdvihnutým varovným prstom na to poukazujú viacerí odborníci a jednou z nich je aj bývalá ministerka financií Schmögnerová. "Nezaoberajú sa tými kľúčovými otázkami a človek má z toho strach, ak tu bude znovu nekompetentná vláda, tak musíme si byť istá, že divergencia sa bude prehlbovať," uviedla Brigita Schmögnerová, bývalá ministerka financií. 

Táto divergencia znamená, že Slovensko sa už nepribližuje ku priemeru Európskej únie, ale vzďaľuje sa. V širších súvislostiach na vážnosť situácie upozorňuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. "Predikcia na najbližšie roky hovorí, že tie deficity budú 5-6 percent HDP, čiže každý rok sa nám pridá ďalších 7 až 8 miliárd eur k dlhu," ozrejmil Martin Šuster, člen Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Rozpočtová rada preto dnes vyzvala politické strany, aby konsolidácia verejných financií bola ich spoločným cieľom. Poslanci končiaceho parlament z rôznych subjektov totiž schválili mnoho populistických zákonov. Ak nepríde náprava, náraz štátu môže byť veľmi tvrdý. "To sa napokon odrazí nielen v náhle nižšom sociálnom štandard obyvateľov, ako sme videli v Grécku, ale ohrozí aj ďalšie oblasti - vzdelávanie, zdravotníctvo, samosprávu, či bezpečnosť krajiny," priblížil Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

V podstate rovnako situáciu vníma aj bývalý minister hospodárstva Miškov. "Bude treba naozaj veľmi rýchlo vykonať, ktoré budú smerovať k stabilizácii verejných financií, k stabilizácii energetickej bezpečnosti, zdravotníctva, kde takisto nám hrozí možno až kolaps v niektorých oblastiach," poznamenal Juraj Miškov, bývalý minister hospodárstva.

Zodpovední voliči by teda mali od kandidátov vyžadovať odpovede najmä na tieto kľúčové otázky, a nehlasovať podľa toho, kto má aké obľúbené jedlo, alebo či agresívnejšie nabrýzga na súpera.

Súvisiace články