Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Politické strany verzus potreby zamestnávateľov. Ako posunúť podnikateľské prostredie k lepším zajtrajškom?
Zdielať na

Politické strany verzus potreby zamestnávateľov. Ako posunúť podnikateľské prostredie k lepším zajtrajškom?

BRATISLAVA / Problémom podnikateľského prostredia na Slovensku je chaos a nepredvídateľnosť. Zhodli sa na tom predstavitelia politických strán aj zamestnávatelia. Aké riešenia navrhujú politici kandidujúcich strán prezradili vo volebnej diskusii JOJ24 moderátorke Márii Ölvedyovej. Na politickej debate v hoteli Bôrik v Bratislave sa zúčastnili aj členovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Problémy podnikateľského prostredia 

"Najväčší problém je možno aj to, že si myslíme, že voľbami to celé skončí a my by sme nechceli, aby to voľbami skončilo. My by sme chceli, aby sme diskutovali celé to obdobie pri každej jednej zmene, či ten dopad je realizovateľný, legislatívny alebo akýkoľvek organizačný. V niektorých sférach máme až štrukturálne nedostatky," uviedol Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Podnikatelia nevedia, s čím majú počítať

Ja vidím asi najväčší problém v tom, akým spôsobom sa vôbec prijímajú zákony. Je to nepredvídateľné prostredie. Podnikatelia nevedia, s čím majú počítať, a preto tou základnou úlohou bude urobiť to prostredie predvídateľné," priblížil Jozef Hajko, ekonomický expert hnutia KDH. 

"Tým problémom Slovenska je anarchia a chaos, nepredvídateľnosť zákonov, zdvíhanie daní pre živnostníkov - ako to predviedla SaS, rušenie mnohých opatrení, rozprávky o výrobe jadrového paliva. Konečne by ľudia v politike mali hovoriť o tom, čo aj urobili, nielen o rozprávkach, čo raz urobia," dodal Andrej Danko, predseda strany SNS. Dodal, že to, čo chýba zamestnávateľom, je podľa neho normálny politický dialóg. 

Hospodárstvo bude mať vysokú prioritu

Ak by sa SaS stala súčasťou vlády, bude mať ministerstvo hospodárstva vysokú, možno aj najvyššiu prioritu. Pokračovať plánujú napríklad v projekte Volvo a pripravený je aj projekt Kilečko 3. Okrem iného hovoria aj o výstavbe nového jadrového zdroja. "Išiel by som komunikovať so všetkými parlamentnými stranami, aby došlo k naozaj širokej dohode, nielen vládnych strán. Postaviť jadrovú elektráreň bude trvať možno štyri až päť volebných období, tak aby to nebolo raz tak, raz onak," priblížil Richard Sulík, predseda strany SaS.

Silný premiér potrebuje svojho ministra financií

"My máme v prvom rade záujem o to, aby sa predsedom vlády stal Peter Pellegrini, pretože my pracujeme systematicky od vzniku strany Hlas a naprieč tým spoločenským spektrom veľmi intenzívne komunikujeme," uviedol Kamil Šaško (Hlas-SD), tieňový minister hospodárstva. Hlas-SD je presvedčený o tom, že na Slovensku musí nastať stabilita a pokoj. Vrátiť by sa podľa nich mala komunikácia a úcta k partnerom. "Od toho a od vôle ľudí potom závisí, ktorá strana aké rezorty dostane. Silný premiér potrebuje mať svojho ministra financií, takže tak by sme začali," dodal Šaško.

Čo najviac brzdí podnikateľov

Pre Progresívne Slovensko je podpora podnikania a podnikavosti základná vec ako túto krajinu nielen posunúť dopredu, ale aj zachrániť. "Preto sme pripravili veľký program pre podporu podnikania, kde sa venujeme aj veľkému priemyslu. Špeciálne sa venujeme aj malým a stredným firmám," uviedol Michal Truban, ekonomický expert strany Progresívne Slovensko. Jednou z hlavných priorít je zníženie daňového odvodového zaťaženia práce. "Samozrejme to má dopad aj na rozpočet, ale to je niečo, čo najviac brzdí podnikateľov," dodal Truban.

Celú diskusiu na tému potreby zamestnávateľov nájdete vo videu:

Okrem zdravotníctva riešili v diskusii aj témy Ako uľahčiť život podnikateľom, Čo s chorým zdravotníctvom a Čo so zadlženou krajinou? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy