Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zdravotníctvo je v kolapse. Aké navrhujú riešenia politici kandidujúcich strán?
Zdielať na

Zdravotníctvo je v kolapse. Aké navrhujú riešenia politici kandidujúcich strán?

BRATISLAVA / Zdravotníctvo na Slovensku je v kolapse. Hovoria o tom lekári, sestry, ale aj zamestnávatelia. Aké riešenia navrhujú politici kandidujúcich strán prezradili vo volebnej diskusii JOJ24 moderátorke Márii Ölvedyovej. Na politickej debate v hoteli Bôrik v Bratislave sa zúčastnili aj členovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Zdravotníctvo kolabuje

"Zdravotníctvo je personálne poddimenzované. Nemáme sestry, doktorov a ľudí, ktorí by zdravotnú starostlivosť riešili a nemáme ani pripravené investície. Tento celkový kolaps je tak vážny, že to musíme zmeniť, lebo toto nie je kríza, ale prebiehajúci kolaps," uviedol na tému zdravotníctva Tomáš Malatinský, prezident asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Richard Sulík (SASKA), predstavil niekoľko okamžitých opatrení na riešenie problémov v zdravotníctve. ()"Ak sa do 5 rokov nevráti vyštudovaný medik zo zahraničia na Slovensko, tak musí za štúdium zaplatiť," dodal Sulík. 

Odmeny pre medikov

Kamil Šaško, člen strany Hlas-SD, je za zavedenie finančnej odmeny študentom medicíny, aby ostali pracovať na Slovensku. Andrej Danko, predseda strany SNS, hovoril o vybudovaní sietí nemocníc. "Súkromný sektor a štát by mali komunikovať medzi sebou," doplnil Danko.

Jozef Hajko, šlen strany KDH avizoval finančnú pomoc v hodnote 3000 eur pre  zdravotné sestry ako štartovné a spôsoby, ako zatraktívniť prácu zamestnancom v oblasti zdravotníctva. Podľa Milana Uhríka, predsedu hnutia Republika, treba prečistiť sektor a obnoviť zrušené nemocnice a zaviesť ich v okresoch, kde ich nemajú.

Podľa Michala Trubana, ekonomického experta v strane PS, treba posilniť ambulantnú sieť a všeobecných lekárov a dá sa predchádzať chorobám prostredníctvom skrínningov, prevencie a lepšej stravy. "Študenti, ktorí odišli do zahraničia, by sa nemali trestať, ale mali by ich motivovať," povedal na záver Truban.

Celú diskusiu na tému zdravotníctva nájdete vo videu:

Okrem zdravotníctva riešili v diskusii aj témy Ako uľahčiť život podnikateľom, Strany versus potreby zamestnávateľov a Čo so zadĺženou krajinou? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy