Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Apple zvyšuje ochranu súkromia a zabezpečenia
Zdielať na

Apple zvyšuje ochranu súkromia a zabezpečenia

Zdroj: https://cz.123rf.com

INZERCIA / Apple zakomponuje do najnovších verzií operačných systémov svojich zariadení nové bezpečnostné opatrenia na ochranu súkromia. Zistite, pred čím ochránia vás i vaše deti.

Začiatkom júna spoločnosť Apple svetu predstavila najnovšie inovácie v oblasti súkromia a bezpečnosti. Týkajú sa najmä prehliadača Safari, bezpečného zdieľania fotiek a ochránia aj pred explicitným obsahom.

1. Upozornenie na nevhodný obsah

V najnovších zariadeniach by ste mali byť vy i vaše deti chránené pred explicitným obsahom. Napríklad, ak váš potomok klikne na svojom iPhone na stránku s nevhodným obsahom, tak ten nebude viditeľný na prvý pohľad a bude akoby rozmazaný.

Pokiaľ máte detské mobily pripojené do iCloud Family Sharing, dostanete ako rodič upozornenie, že sa niečo také deje. Rozostrenie nevhodného obsahu si bude môcť nastaviť aj dospelý.

2. Bezpečné zdieľanie fotografií

Ďalšou novinkou je ochrana vašich fotiek. Najnovšie budete môcť zdieľať s aplikáciami konkrétne fotografie, pričom zvyšok knižnice zostane súkromný.

To sa hodí napríklad pri zdieľaní svojich výkonov zaznamenaných pomocou Apple Watch na rôznych športových platformách. Ak aplikácie požiadajú o prístup k celej vašej knižnici fotografií, zobrazí sa vám na hodinkách informácia o tom, čo bude zdieľať a výber si jednoducho upravíte.

3. História vášho surfovania bude neviditeľná

Prehliadač Safari zaviedol anonymné prehliadanie ako prvý. V roku 2023 vydal významnú aktualizáciu, ktorá poskytuje ešte lepšiu ochranu pred sledovacími zariadeniami pri prehliadaní webu.

Ochranu zabezpečuje služba Advanced Tracking a otlačky prstov (Fingerprinting Protection). Vďaka tejto novinke sa k vašim dátam o prehliadaných weboch nedostanú tretie strany a prídu o možnosť poskytovať personalizované reklamy. Túto funkciu si môžete nastaviť a využívať ju nielen pri anonymnom prezeraní.

4. Uzamknutie prehliadača pri anonymnom prezeraní

Ak budete napríklad na vašom MacBook Pro na anonymnej karte sledovať určitý obsah a od notebooku odídete, tak sa prehliadač automaticky uzamkne. Pre opätovné pripojenie budete musieť zadať heslo alebo poslúži aj otlačok prstu.

Na všetky tieto bezpečnostné novinky narazíte s príchodom operačných systémov iOS a iPadOS verzie 17, platí to aj pre macOS verzie Sonoma.