Jasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Pacientka zúfalo obiehala lekárne po Slovensku. Chýbajú nám lieky
Zdielať na

Pacientka zúfalo obiehala lekárne po Slovensku. Chýbajú nám lieky

SLOVENSKO / Zúfalá pacientka na strednom Slovensku obiehala lekárne, aby získala liek na vysoký krvný tlak. Podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv sa nedá povedať, keby bude liek znova dostupný. Okrem neho chýbajú aj lieky na psychiatrické a neurologické diagnózy. Podľa prezidenta lekárnikov je dôležité komunikovať a hľadať riešenie. A to riešenie sme v prípade chýbajúceho kardio-lieku našli.

Liek na vysoký krvný tlak zháňala pacientka na strednom Slovensku. Lekárne obiehala bezúspešne. Pomohli príbuzní v hlavnom meste, ktorí postupne obvolávali lekárne. V jednej mali šťastie. "A tá mala posledné tri balenia. Medzitým ale vypršala platnosť elektronického receptu, takže sme liek dali odložiť a skoro ráno sme riešili nový recept, aby sme o posledné kusy lieku neprišli. Úplne zúfalé je to," vyjadrila sa v maili pacientka. 

Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je dodávka tohto lieku na slovenský trh aktuálne prerušená, a to z viacerých príčin. "Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými možnosťami výrobných závodom, alebo oneskorením dodávok surovín či obalových materiálov," uviedla Jana Matiašová, hovorkyňa ŠÚKL. 

Ide o liek, ktorý obsahuje kombináciu troch rôznych liečiv. "V dvoch-troch lekárňach sa tento liek nevyskytne, tak nemá zmysel teraz márniť čas tým, že ho bude hľadať," ozrejmil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

Prezident lekárnikov vysvetľuje, že liečivá, z ktorých je liek zložený, sú bežne dostupné. V lekárni s tým však na počkanie pomôcť nevedia. Treba navštíviť kardiológa a ten namiesto jedného predpisu vystaví tri. A navyše vo finále pacient na tri recepty zaplatí na doplatku menej ako za jeden pôvodný. Akurát namiesto jednej tablety užije tri. "Treba zmeniť lekársky predpis a nie je dôvod naháňať túto kombináciu po celej republike. Vždy je dôležité nájsť také riešenie, aby pacient čo najmenej trpel a vždy to riešenie sa dá nájsť," dodal Sukeľ. 

Pacienti pocítili aj výpadok niektorých antibiotík, no predovšetkým liekov na psychiatrické a neurologické diagnózy. V žiadnej skupine nie je situácia taká, že lieky chýbajú úplne. Žiaľ, treba si zvyknúť na to, že niečo bude chýbať stále. "Je to trošku nepohodlné, ale dá sa či už detský sirup nahradiť tabletami, ktoré sa podrvia, alebo vysoká dávka sa nahradí nižšou," doplnil Sukeľ.

"Nevieme predpovedať, kedy bude konkrétny liek v lekárňach, pacientov prosíme o trpezlivosť," dodala Matiašová. "Tá situácia sa mení aj v priebehu dňa, keď ráno sa objednať nedá, poobede sa dá. My to monitorujeme," doplnil na záver Sukeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy