Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zaľúbený podvodník. Ako chrániť seniorov pred internetovými podvodmi?
Zdielať na

Zaľúbený podvodník. Ako chrániť seniorov pred internetovými podvodmi?

BRATISLAVA / Namiesto budúceho manžela a princa na bielom koni to bol internetový podvodník. Mnohé ženy už poslali peniaze údajným lekárom, vdovcom či vojakom, do ktorých sa zamilovali bez toho, aby ich videli naživo. Hoci sú vymyslené príbehy podvodníkov akoby cez kopirák, počet takýchto prípadov rastie a obete netrpia len stratou peňazí, ale je to náročné aj pre ich psychiku.

​Ako je možné, že napriek opakovaným upozorneniam sú podvodníci s láskou stále úspešní? Sú totiž majstri v manipulácii a presne vedia, čo ich obeť potrebuje počuť. "Prichádzajú s veľmi intenzívnou, emocionálne nabitou komunikáciou, ktorá cieli na prirodzené ľudské potreby, akou je aj láska," uviedla Zuzana Juráneková, psychologička OZ IP-čko.

Často im pomôžu aj informácie, ktoré o sebe sami zdieľame a dôveru si budujú rôzne. "Na začiatku prichádzajú veľmi malé požiadavky na platbu, ktoré často ten podvodník aj vráti. Tým prehlbuje dôveryhodnosť vzťahu. Neskôr však začne žiadať vyššie platby," informoval Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR.

Často potom pýtajú ďalšie vymyslené poplatky, napríklad za balík zadržaný na colnici. "Tí muži nikdy neprídu, pretože fotografia, profil a realita nie sú pravé. Preto nepristupujú ani k videohovorom, čo je prvý varovný signál," dodala Juráneková.

Aj toto môže byť varovný signál. Obete s problémom často dlho bojujú sami, hanbia sa pred sebou aj blízkymi. "Nevedia sa s tým zdôveriť nikomu, dokonca aj pred políciou tvrdia, že to je omyl," povedal Halcin. "Veľmi vás povzbudujeme k tomu, ak sa vám to stalo, aby ste s týmto pocitom neostávali osamote," vyjadrila sa psychologička. Môžete si pozrieť mapu pomoci ministerstva vnútra a zavolať môžete aj na krízovú linku IPčka.

Mapa pomoci ministerstva vnútra:

tvjoj

​Ani to, že nechcú peniaze po krátkom čase neznamená. že nejde o podvod. Vysielali sme aj reportáž, kde obeť síce nepodľahla láske, ale údajnému Karlosovi chcela pomôcť. "Tí páchatelia sa snažia využívať vlastnosti, ktoré majú obete. Sú ľútostiví, chcú pomôcť, majú dobré srdce," informoval Jozef Halcin. Ďalej dodal, že "to nie je hanbou, že tomu seniori naleteli. Hanbou je, že ich nechávame samých a že sa nezaujímame o tom, čo robia v prostredí internetu," oznámil Halcin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy