Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Odliv talentov do cudziny je jedným z našich najväčších problémov. Prečo mladí odchádzajú?
Zdielať na

Odliv talentov do cudziny je jedným z našich najväčších problémov. Prečo mladí odchádzajú?

BRATISLAVA / Odliv talentov do cudziny je jedným z najväčších problémov našej spoločnosti s ďalekosiahlymi následkami. Kým na zahraničné univerzity odchádza študovať vyše 20 percent Slovákov, v ostatných štátoch Európskej únie sú to len štyri percentá.

Takmer 92 percent Slovákov si myslí, že budúca vláda by mala motivovať mladých, aby neodchádzali natrvalo do zahraničia. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý pre spravodajskú televíziu JOJ 24 robila agentúra AKO. "Toto je prosto vec, ktorá by sa mala z pohľadu respondentov tesať do kameňa. Vláda, nech už bude po budúcich voľbách akákoľvek, by mala spraviť všetko preto, aby tí ľudia neodchádzali," uviedol Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO. "Žiadna krajina si nemôže dovoliť, aby tí najlepší ľudia dlhodobo z tej krajiny odchádzali a už sa nevracali,"  riaditeľ odboru vzdelávania, inovácií a verejných financií NIKA Peter Goliaš

Súčasný premiér Ódor hneď od nástupu do funkcie zdôrazňuje, že systematicky musíme podporovať talenty, výskum, vývoj, či inovácie. Podľa neho sa priveľmi zaoberáme minulosťou, a málo sa pozeráme do budúcnosti. "Šoférovať so spätným zrkadlom sa dá, ale len vtedy, ak cúvate. My už v tejto oblasti nemôžeme cúvať," povedal predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

Epidemiologička Zuzana Krištúfková učí mladých medikov a veľmi často sa o tom rozprávajú. Hlavným dôvodom ich odchodu rozhodne nie je výška platu, ale dlhodobá celková situácia v štáte. "Mnohí by radšej zostali doma, keby súdnictvo, školstvo, zdravotníctvo, verejná správa u nás fungovali tak, ako fungujú v tých krajinách, do ktorých odchádzajú," priblížila Krištúfková.

Slovensko túto oblasť dlhodobo zanedbalo a ku svojim vzdelancom, ktorí by sa aj chceli vrátiť, sa neraz správa až macošsky. "Na Slovensku máme rôzne pochybné vysoké školy a ja keď sa vrátim z Nemecka alebo zo Švajčiarska s titulom z kvalitnej univerzity, tak automaticky nie je uznávaný. Sú aj prípady, keď človek z Harvardu príde na Slovensko a povedia mu - musíte dokázať, že váš titul z Harvardu je rovnako cenný. Zostaví sa vám rozum, ako je to vôbec možné," uviedla výskumná pracovníčka Sofia Karina Trommlerová. 

Súvisiace články