Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Humanitárna pomoc odišla aj od nás. Slovinsko sa vyrovnáva z ničivých záplav
Zdielať na

Humanitárna pomoc odišla aj od nás. Slovinsko sa vyrovnáva z ničivých záplav

BRATISLAVA / V piatok 11. augusta v ranných hodinách odišiel zo Slovenska humanitárny konvoj do Slovinska. Krajinu totiž zasiahli silné ničivé povodne. Od nás im idú na pomoc štyri ťažké pásové rýpadlá. Ide o súčasť pomoci, ktorú ponúkol premiér Ľudovít Ódor slovinskému premiérovi.

Kamióny s ťažkou technikou boli pripravené na dlhú cestu v skorých ranných hodinách na odpočívadle pri hranici Rajka. Konvoj smer Slovinsko odišiel krátko po 5-tej hodine a čakala ich desaťhodinová cesta. Na mieste začal ruch až tesne pred odchodom.

Poľskí šoféri sa snažili si pred cestou oddýchnuť. Priznali však, že takúto pomoc ešte doteraz nesprostredkovali. O pomoc pritom požiadalo Slovinsko. A to prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany. Ide o štyri ťažké pásové rýpadlá, ktoré nevyhnutne potrebuje na likvidáciu škôd po rozsiahlych záplavách.

"Dali požiadavku na lietadlá, mosty, rýpadlá a techniku, ktorú potrebujú na to, aby zmiernili následky tejto živelnej katastrofy," uviedla Michaela Kaňová, generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MV SR. Potrebnú techniku, ako aj odborne spôsobilý personál dodal Slovenský vodohospodársky podnik. A koordináciu samotnej humanitárnej pomoci a tiež prepravu nadrozmerných strojov riešila už sekcia krízového riadenia MV SR. Do Slovinska tak spolu s našimi strojmi odišlo aj päť našich odborníkov.

"Je tam jeden styčný dôstojník zo sekcie krízového riadenia, ktorý bude celú akciu koordinovať, komunikovať a bude riešiť situácie, ktoré sú potrebné na mieste," dodala Kaňová. "Ponuka pomoci SVP kolegom v únii je pre nás prirodzeným prejavom spolupatričnosti a profesijnej cti, keďže živel, s ktorým každodenne pracujeme, hranice štátov, politík či jazykov nepozná," informoval hovorca SVP Marián Bocák. Povodne v Slovinsku zasiahli až dve tretiny územia. Okamžitú pomoc mu poskytli aj ďalšie krajiny únie. Naše stroje budú okamžite v akcii a budú tam minimálne dva týždne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy