Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NÁVOD: Ako získať príspevok na obnovu domu. Spĺňate podmienky?
Zdielať na

NÁVOD: Ako získať príspevok na obnovu domu. Spĺňate podmienky?

BRATISLAVA / Náklady na úpravu komína, kotol na biomasu, či batériové úložisko. Toto sú novinky, ktoré tiež bude možné zahrnúť do nákladov v rámci obnovy starších rodinných domov. Veľký projekt za takmer pol miliardy eur potrvá až do roku 2026. Jeho štvrtú etapu vyhlásia už 6. septembra.

Jednou z dôležitých základných podmienok v tomto procese je to, že dom, ktorý chcú ľudia opravovať, musel byť skolaudovaný pred rokom 2013. Zásadným prínosom pre obyvateľov takmer 30 tisíc starších rodinných domov má byť to, že po rekonštrukcii budú platiť menej za energie. "Druhá oblasť je výmena vykurovacích zdrojov v týchto domoch, čo má pozitívny vplyv na zdravie, na čistotu ovzdušia v mnohých oblastiach Slovenska," priblížil Milan Chrenko, minister životného prostredia.

Za projekt zodpovedá Slovenská agentúra životného prostredia. Keďže v prvých etapách niektorí poukazovali na veľkú byrokraciu či pomalosť, nový riaditeľ sa snaží procesy upravovať k lepšiemu. "Zásadným prístupom bolo - čo sa dá automatizovať, čo sa dá zjednodušiť, čo sa dá zefektívniť. Najmä z časového hľadiska, čo je časovo najnáročnejšie," uviedol Matej Kerestúr, generálny riaditeľ SAŽP.

Kto má nárok na podporu?

Nárok na podporu majú len tí žiadatelia, ktorí rekonštrukciou domu dosiahnu energetickú úsporu minimálne 30 percent. Ak takáto úspora prekročí 60 percent, maximálna výška príspevku je 19 tisíc eur. Príspevok môžu dostať nielen tí, ktorí sa na opravu chystajú, ale aj tí, ktorí ju už urobili. "Oprávnené náklady vznikajú od 1. februára 2020. To znamená, ak záujemca po tomto dátume vie preukázať a doložiť všetky potrebné dokumenty," priblížila Kristína Korčeková, zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP.

Všetky potrebné informácie nájdete buď na stránke obnovdom.sk alebo v regionálnych pobočkách agentúry. Keďže žiadostí je a bude veľa, riaditeľ zaviedol aj pracovné soboty. "Veľmi rád by som poďakoval zamestnancom za nasadenie," povedal Kerestúr. "V septembri budeme vyhlasovať 4. výzvu a ďalšie budú nasledovať v budúcom roku," doplnil Chrenko.

Ako získať príspevok na obnovu domu:

Pred podaním žiadosti o príspevok (žiadateľ)

  1. Zistite, či ste oprávnený žiadateľ.
  2. Zistite aký príspevok môžete získať.
  3. Uistite sa, či váš dom spĺňa podmienky.
  4. Poraďte sa s odborníkmi.
  5. Pripravte si všetky potrebné dokumenty.

Podanie žiadosti

  1. Vyplňte formulár a podajte žiadosť.
  2. Počkajte na vyjadrenie.

Po schválení žiadosti o príspevok (prijímateľ)

  1. Uzatvorte Zmluvu o poskytnutí príspevku.
  2. Zabezpečte si zdroje na spolufinancovanie.
  3. Vyberte si dodávateľa prác.
  4. Realizácia projektu.
  5. Pripravte si dokumenty potvrdzujúce zrealizovanie projektu.

Po ukončení projektu

  1. Požiadajte SAŽP o vyplatenie príspevku.

Súvisiace články