Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Inflácia môže byť hrozbou pre hodnotu vašich úspor. Ako obchodovať so zlatom?
Zdielať na

Inflácia môže byť hrozbou pre hodnotu vašich úspor. Ako obchodovať so zlatom?

Zdroj: TV JOJ

V období vysokej inflácie môže kúpna sila vašich peňazí rýchlo klesať a tradičné investície, ako sú akcie a dlhopisy, môžu mať problém udržať s ňou krok. Jedným zo spôsobov, ako sa proti inflácii zaistiť, je obchodovanie so zlatom. V tomto článku sa budeme zaoberať tým, ako môže zlato fungovať ako zabezpečenie proti inflácii, ako so zlatom efektívne obchodovať a ako pri tom dosiahnuť zisk.

Zlato ako zaistenie proti inflácii

Zlato má dlhú históriu, kedy sa používalo ako uchovateľ hodnoty v dobách ekonomickej neistoty. V období vysokej inflácie môže hodnota fiat mien rýchlo klesať. To môže spôsobiť, že investori stratia dôveru v tradičné investície a hľadajú alternatívne bezpečné aktíva, ako je zlato.

Na rozdiel od fiat mien, ktoré môžu centrálne banky tlačiť a znehodnocovať, je zlato konečným zdrojom s obmedzenou ponukou. Vďaka tomu je dlhodobo relatívne stabilným uchovávateľom hodnoty, čo z neho robí atraktívnu investíciu v obdobiach vysokej inflácie a investovanie do zlata sa oplatí. 

Okrem toho je zlato hmotným aktívom, ktoré je možné držať vo fyzickej podobe alebo s ním obchodovať prostredníctvom futures, opcií a burzovo obchodovaných fondov (ETF). To z neho robí univerzálne aktívum, s ktorým je možné ľahko obchodovať a ktoré možno využiť na diverzifikáciu portfólia.

Ako obchodovať so zlatom

Obchodovať zlato je možné rôznymi spôsobmi, vrátane fyzického vlastníctva, ETF, futures kontraktov a opcií. Spôsob, ktorý si vyberiete, bude závisieť od vašich investičných cieľov a tolerancie k riziku.
Fyzické vlastníctvo: Vlastníctvo fyzického zlata môže poskytnúť pocit istoty a hmatateľnosti, ktorý iné formy obchodovania so zlatom neposkytujú. Táto metóda zahŕňa nákup zlatých tehál alebo mincí a ich uloženie na bezpečnom mieste, napríklad v bezpečnostnej schránke. Hoci táto metóda môže byť nákladná a vyžaduje si ďalšie poplatky za skladovanie, ide o jednoduchý spôsob, ako vlastniť zlato ako dlhodobú investíciu.

ETF: Burzovo obchodované fondy sú obľúbeným spôsobom, ako investovať do zlata bez toho, aby ste museli vlastniť fyzické zlato. ETF umožňujú investorom obchodovať so zlatom ako s akciami, čo z neho robí dostupnejšiu investíciu pre tých, ktorí sa chcú vystaviť riziku tejto komodity. Pri investovaní do ETF je nevyhnutné preskúmať poplatky za správu a podkladové aktíva, aby ste sa uistili, že získate požadovanú expozíciu.

Futures kontrakty: Futures kontrakty na zlato sú dohody o nákupe alebo predaji určitého množstva zlata za vopred stanovenú cenu a vo vopred stanovenom čase v budúcnosti. Túto metódu možno použiť na špekuláciu na pohyb ceny zlata alebo na zabezpečenie proti prípadným stratám pri iných investíciách. Termínové kontrakty sú zložitejšou formou obchodovania so zlatom a vyžadujú dôkladnú znalosť trhu a súvisiacich rizík.

Opcie:Opačné kontrakty na zlato poskytujú právo, nie však povinnosť, kúpiť alebo predať určité množstvo zlata za vopred stanovenú cenu a vo vopred stanovenom čase v budúcnosti. Túto metódu možno použiť na špekuláciu na pohyb ceny zlata alebo na zabezpečenie proti prípadným stratám pri iných investíciách. Obchodovanie s opciami je zložitejšou formou obchodovania so zlatom a vyžaduje dôkladné pochopenie trhu a súvisiacich rizík.

Dosahovanie zisku prostredníctvom obchodovania so zlatom

Dosiahnutie zisku prostredníctvom obchodovania so zlatom vyžaduje dôkladné pochopenie trhu a ochotu podstúpiť riziko. Existuje niekoľko stratégií, ktoré môžete použiť, aby ste zvýšili svoje šance na úspech, vrátane:
• Technická analýza: Technická analýza zahŕňa štúdium minulých údajov o trhu s cieľom identifikovať vzorce a trendy, ktoré môžu informovať o budúcich pohyboch cien. Táto metóda vyžaduje znalosť nástrojov pre tvorbu grafov a schopnosť presnej interpretácie dát.
• Fundamentálna analýza: Fundamentálna analýza zahŕňa štúdium ekonomických a finančných faktorov, ktoré môžu ovplyvniť cenu zlata, ako sú miera inflácie, úrokové sadzby a geopolitické udalosti. Táto metóda vyžaduje hlboké znalosti ekonómie a finančných trhov.
• Diverzifikácia: Diverzifikácia portfólia investovaním do viacerých aktív, vrátane zlata, môže pomôcť znížiť riziko a zvýšiť šance na úspech.

Najčítanejšie správy