Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ľudia si priplatia za zneužitie urgentu. Je kríza v pediatri zažehnaná?
Zdielať na

Ľudia si priplatia za zneužitie urgentu. Je kríza v pediatri zažehnaná?

BRATISLAVA / Za zneužitie urgentu si ľudia priplatia. A ambulantné pohotovosti budú otvorené len do dvadsiatej hodiny. Aj toto je kompromis, na ktorom sa dohodli pediatri s nemocnicami a ministerstvom zdravotníctva. Po niekoľkých týždňoch to vyzerá, že je kríza v pediatri nateraz zažehnaná.

Biely dym síce nestúpa. Po štyroch hodinách rokovania za zavretými dverami k dohode ale prišlo. Pediatri už nebudú musieť na pohotovostiach slúžiť do desiatej večer. Ich pracovný čas sa okreše o dve hodiny. "Návrh je platný od 1.1.2024," uviedol Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR. To sa ale nepozdáva lekárskym odborárom. Vraj úbytok dvoch hodín v APS-kách bude musieť na urgente odpracovať nemocničný lekár. "Toto bude veľká záťaž na detské oddelenia a navýšenie počtu lekárov, čo nie je kryté, tak sa bude nemocnica zadlžovať," objasnil Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. 

Ústupok ale nie je úplne zadarmo. Nemocnice má odbremeniť nový režim pre pediatrické ambulancie. "Dnes je normatív 35 hodín týždne a zhodli sme sa, že tento normatív musí byť napĺňaný 5 dni v týždni," doplnil Palkovič. V praxi to znamená, že by pediater mal odpracovať 7 hodín denne. "Aby sa nestávalo to, čo sa deje, že prídete o jednej, o druhej a že tam lekár nie je. Lebo, keď tam lekár nie je, tak potom uteká na pohotovosť," ozrejmil Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska. "Ak náš kolega tam v ambulancii jeden deň nebol, lebo mu to umožňuje zákon, tak keďže v tej APS slúžime tí istí, tak sme museli z jeho rozhodnutia vykonať tu prácu my," objasnila Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. 

Nemocnice má ale najviac odbremeniť ďalšia zmena. A to taká, ktorú pocíti pacient vo svojej peňaženke. Na pohotovosti by po novom mal zaplatiť 5 eur a na urgente 25 eur. Dôvodom je, že až 30 percent ľudí podľa nemocníc tieto zariadenia zneužíva. "Ak pacient ostáva hospitalizovaný alebo absolvuje 2 hodiny vyšetrenia, tak sa mu ten poplatok vráti," dodal Petko. Väčšinu z vyrokovaných vecí musia schváliť poslanci a otázne je ako sa k tomu postavia a či to stihnú ešte pred voľbami, alebo to bude mať na stole nový parlament.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy