Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Minister zdravotníctva na pohotovostiach. Ako dlho čakal pred jednou z ambulancií?
Zdielať na

Minister zdravotníctva na pohotovostiach. Ako dlho čakal pred jednou z ambulancií?

BRATISLAVA / Zistiť reálny stav na pohotovostiach a urgentoch, ale aj názory radových službukonajúcich lekárov na plánované opatrenia sa rozhodol v utorok 1. augusta večer minister zdravotníctva preveriť celkom náhlou neohlásenou návštevou najskôr detskej pohotovosti a kliniky v Trnave. Následne prekvapil aj personál detského a urgentu pre dospelých v Bratislave. Pýtal sa aj na ich názor na možné skrátenie ordinačných hodín pohotovostí či na vyššie poplatky.

​"Ten dôvod, prečo sme tu, je, samozrejme, aby sme si aj my urobili lepší prehľad, ako fungujú APS-ky detské, urgenty. Na ambulancii pohotovostnej pediatrickej služby bola veľmi skúsená pani doktorka so 45-ročnou praxou," uviedol Michal Palkovič, minister zdravotníctva. "Tu veľmi chýba edukácia," informovala pediatrička Janka Salcerová. Lekárka z detskej pohotovosti v Trnave poslala už druhé dieťa na hospitalizáciu počas večera v utorok 1. augusta. "Keď máme do 50 pacientov, to je pokojná služba. Mávame 60 až 80 ľudí za 12 hodín. To sú niekedy také situácie, že ísť sa trochu najesť alebo postaviť je problém," dodala pediatrička.

V Trnavskej nemocnici na klinike pediatrie mala práve službu mladá, začínajúca lekárka. "Nesmierne rozhľadená v rezidentskom programe," informoval Michal Palkovič. "Keby sa skrátia APS-ka, cítili by sme to. Počas poslednej sezóny som prichádzal do služby a o tretej prichádzali pacienti, ktorých sme presúvali doktorom na rána, pretože sme ich nestíhali vyšetriť," vyjadril sa lekár Ondrej Alchus. "Niekedy vo štvrtok alebo piatok oznámime callcentrum," dodal minister.

V bratislavskom Ružinove stretáva čakáreň plnú nahnevaných ľudí. Nikto mu neotvára. Nakoniec po asi 40 minútach prichádza do nemocnice primár urgentu, ktorý v septembri prechádza do nemocnice Bory. Na stene svietia čakacie doby pre pacientov podľa závažnosti stavu. Pacientom ale nepovedali, v ktorej skupine sú. Nakoniec sa ukazuje, prečo niektorí čakajú tak dlho. "Z 9 pacientov tu 5 nemá, čo robiť. Boli tú pacienti, ktorí boli pichnutí osou pred 3 dňami a teraz prišli," oznámil minister. Diskusie s lekármi budú pokračovať. "Je to dlhodobý proces, ale musíme ho už naštartovať," zakončil minister zdravotníctva.

Rozhovor s pediatričkou Jankou Salcerovou:

Rozhovor s lekárom Ondrejom Alchusom:

Zhrnutie stretnutí:

Súvisiace články