Skoro jasno
20°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Bocianovi sa vandalizmus prepeká: Ministerstvo dalo ruky preč
Zdielať na

Bocianovi sa vandalizmus prepeká: Ministerstvo dalo ruky preč

ČERNINA / Obyvateľom dedinky na Zemplíne znepríjemňuje život agresívny bocian. V odparkovaných autách vidí vo svojom vlastnom odraze soka a snaží sa ho vyhnať z teritória. Na podklade posudkov spočítali škody - presiahli už 22 tisíc eur. Starostka sa obrátila na ministerstvo životného prostredia. Prišla však odpoveď, ktorá ich nepotešila.

Bocian najskôr útočil na dvere na miestnom dome smútku. Neskôr svoju pozornosť preorientoval na autá. Aby ďalšie škody nevznikali, ľudia ich musia skrývať. Obracajú sa, kde sa dá, aby vzniknuté škody niekto preplatil. "Poisťovne zaujali taký prístup, že sa dištancujú od preplatenia nákladov," uviedla Silvia Žinčáková, starostka obce Černina.

​Na rad  prišiel plán B

O preplatenie škôd spôsobených chráneným živočíchom žiadajú Envirorezort. Všetko majú podložené posudkami a vôbec nejde o zanedbateľnú sumu. "Dali sme vyčísliť škodu za každé jedno motorové vozidlo," povedala starostka. Veríme, že k tomu dôjde a že ministerstvo životného prostredia zjedná nápravu aspoň nejakým spôsobom odškodní občanov, pretože tie škody sú naozaj vysoké. Celková výška škody je cez 22-tisíc eur. "Je odvážny, on sa nebojí ani psa. Obíde auto, päť-šesťkrát do toho ďobne," opísal bocianovo správanie obyvateľ obce Ondrej Matta. Jednoznačný názor má na miestneho škodcu má  aj poškodený pán Matej Krivda: "Bocian provokatér. Chodí si po dedine jak vicišpán."

Ministerstvo potvrdilo, že žiadosť dostali

Reakcia však dedinčanov nepotešila. "Bociany biele nepatria na zoznam živočíchov, za ktoré štát prepláca náhradu, preto sa dá predpokladať, že žiadosť nebude odôvodnená," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Táto reakcia ľudí mrzí o to viac, že hoci ochranu prírody dali na prvé miesto, nestretli sa s pochopením. A tak teraz trpezlivo čakajú, kedy odletí do teplých krajín dúfajúc, sa že sem o rok nevráti. "Občania boli trpezliví, bocian to prežil doteraz bez ujmy na zdraví," dodala starostka.

Najčítanejšie správy