Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vražda Basternáka: Poslancov syn opätoval streľbu!
Zdielať na

Vražda Basternáka: Poslancov syn opätoval streľbu!

Po brutálnej vražde svojho otca Tomáš Basternák strieľal na útočníka, pričom zasiahol jeho auto

Ladislav Basternák, hlavný kontrolór Hurbanova a poslanec nitrianskeho samosprávneho kraja za SMK, sa vracal z prechádzky. Až pred dom ho údajne sledoval muž v striebornej Honde Civic. 

Podľa susedov padlo viacero výstrelov. Na auto vraha v reakcii na výstrely z ulice spotreboval celý zásobník nevlastný syn zavraždeného Basternáka, keď vybehol z domu.

Dva projektily zasiahli aj oproti stojaci dom – jeden poškodil plynové hodiny, druhý rozbil okno a skončil v kuchyni.

Rozstrieľané auto unikajúceho vraha zastalo po pár metroch. Muž v bielej košeli z neho vystúpil a zmizol v tmavých uliciach. V aute nechal aj vražednú zbraň, pravdepodobne brokovnicu.

Basternák, ktorý okrem politiky aj podnikal, v minulosti dostával výhražné listy. V marci toho roku mal na neho neznámy muž vystreliť z blízka, guľka tesne minula jeho ženu. Hurbanovčania spájali s menom Basternáka aj nastraženú bombu na kríži v blízkosti jeho domu, ktorú v polovici mája náhodne objavila žena pri upravovaní venca.

Primátorka Hurbanova Margita Zemková vyhlásila: "Som rozhorčená nad celou vecou, včera sme mali zastupiteľstvo, bolo pokojné. Nezdal sa mi, že by bol nejaký pohnutý, ani rozrušený!"

Okresný šéf Strany maďarskej koalície Basternák v minulosti požiadal o policajnú ochranu. Predvčerom sa údajne známemu zveril, že ho traja ľudia chcú pripraviť o život. Vražda sa stala pred jeho domom, na ktorom sú bezpečnostné kamery.A podľa jeho svokry zrejme niečo zachytila.

LIPŠIC: BASTERNÁK ODMIETOL POLICAJNÚ OCHRANU

Minister vnútra SR Daniel Lipšic (KDH) bude tvrdo vyžadovať, aby sa preverila činnosť polície od marcového útoku na poslanca NSK Lászlóa Basternáka až doteraz.

„Dnes v skorých ranných hodinách som navštívil krajského riaditeľa Policajného zboru v Nitre. Z pozície ministra nebudem zasahovať do policajného vyšetrovania, veľmi tvrdo však budem vyžadovať preverenie činnosti polície od marcového útoku doteraz i súvislosť posledného útoku s touto vraždou,“ uviedol dnes Lipšic.

Prípadom sa bude zaoberať aj inšpekčná služba, potvrdil minister. K zatiaľ nepotvrdeným dohadom, že polícia už má páchateľa vraždy Basternáka, uviedol: „Nebudem sa vyjadrovať za políciu, ak bude mať relevantné informácie, zverejní ich.“

TRAGÉDIA

O tragédii informoval starosta obce Svätý Peter Jozef Jobbágy. Podľa starostu bola na mieste kriminálneho činu aj primátorka mesta Hurbanovo Margita Zemková.

Prípad vraždy už vyšetruje Úrad boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru (PZ). Potvrdil to dnes hovorca Prezídia PZ Martin Korch.

"Intenzívne na tom pracujeme. Nič viac zatiaľ nie je možné k prípadu povedať. Akonáhle budú k prípadu nejaké ďalšie informácie a bude možné ich povedať, tak ich určite zverejníme," zdôraznil.

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica vyjadruje hlbokú sústrasť rodine poslanca NSK Lászlóa Basternáka, ktorého neznámy páchateľ zavraždil v piatok 9. júla pred jeho domom v Hurbanove. „Predseda NSK s plnou vážnosťou odsudzuje tento kriminálny čin a očakáva od príslušných orgánov vypátranie a potrestanie páchateľa,“ uviedol hovorca Belicu Stanislav Katrinec.

SMK SI UCTILA PAMIATKU BASTERNÁKA MINÚTOU TICHA

Pamiatku Basternáka si uctili aj na dnešnom mimoriadnom kongrese Strany maďarskej koalície minútkou ticha

"Je to veľmi smutná udalosť, keď sa stane takáto tragédia. Bol to človek SMK, ktorý bol našim okresným predsedom a ešte tento týždeň sme spolupracovali na jednej porade, keďže som bol jeho zástupcom na okresnej úrovni SMK," povedal zástupca primátora mesta Komárno Béla Szabó. Podľa jeho slov všetci členovia SMK sú zarmútení a žiadajú orgány činné v trestnom konaní, aby nasadili dostatočnú silu na to, aby všetky okolnosti tejto tragédie boli vyjasnené a zistili páchateľa.

"Osobne som poznal zosnulého, ale ani tušenie nemám, čo mohlo byť v pozadí, aké okolnosti mohli viesť vraha, aby spáchal túto hanebnú činnosť," uviedol Szabó. 

Miklós Duray ostal tiež prekvapený, keď sa dozvedel o smrti L. Basternáka. "Bohužiaľ, pokusy boli už aj predtým. Bol to skromný a tichý človek, nikdy sa s nikým nedostal do konfliktu," konštatoval Duray a dodal, že si nevie predstaviť, že by existoval človek, ktorý sa mu chcel pomstiť. "Neviem si to vysvetliť," uzavrel.

NEZNÁMY MUŽ STRIEĽAL UŽ V MARCI

Už v minulosti, konkrétne 4. marca niekto strieľal priamo pred jeho domom v Hurbanove. Hlavný kontrolór mesta a poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja sa práve vracal z prechádzky so svojou manželkou, keď naňho z bezprostrednej blízkosti asi troch – štyroch metrov vystrelil neznámy mladý muž. Zasiahol železnú bránku a potom bez slov odišiel.

Podľa Basternáka sa mu v poslednej dobe stále niekto vyhrážal, čo kládol do súvisu so svojou politickou kariérou. Prebiehalo aj policajné vyšetrovanie.  

S mafiánskymi praktikami sa už stretla aj podpredsedníčka Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubica Burdová (Smer-SD), ktorej niekto podpálil v noci na 3. novembra 2009 rodičovský dom v Komjaticiach.

Podľa Burdovej požiar súvisel s tým, že na jej návrh krajskí poslanci vypovedali nájomné zmluvy neziskovým organizáciám, ktoré spravujú nemocnice Topoľčany a Levice. “Vo všetkých izbách bol porozlievaný alkohol, poliaty nábytok aj koberce a hodená zápalka na hornom poschodí,” uviedla bezprostredne po incidente.

Zdielať na

Najčítanejšie správy