Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mysleli si, že buchli Mochovce: Z neba im dopadlo iné vysvetlenie
Zdielať na

Mysleli si, že buchli Mochovce: Z neba im dopadlo iné vysvetlenie

RIMAVSKÁ SOBOTA / Internet zaplavili informácie o silnom dunivom zvuku, ktorý počuli obyvatelia južnej časti Banskobystrického kraja. Počuli to však aj v Maďarsku. Niektorí cítili aj o otrasy. Odborníci už zistili, že to spôsobilo vesmírne teleso, ktoré vletelo do zemskej atmosféry. Teraz zisťujú, kam dopadlo. Zatiaľ vedia iba toľko, že je to niekde severne od Rimavskej Soboty.

"Ako keby dva údery za sebou. Bola to chvíľka. Za tým nič. Na oblohe to tiež nevyzeralo, že by bola búrka," opísal zážitok Juraj, obyvateľ Rimavských Janoviec. Nezvyčajný zvuk počuli ľudia z viacerých miest nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku, a to v okruhu minimálne 80 km. "Ozval sa zvuk, ktorý nebol úplne typický ako búrkový. Bol to také dvojhrmenie. Zaujímavé bolo to, že to bolo aj také dunenie, také chvenie," pokračoval v opise Ivan Hazucha, obyvateľ Rimavskej Soboty.

Niektorí obyvatelia sa obávali najhoršieho

"Mysleli sme si, že buchli Mochovce. Nevedeli sme. Volali sme známym, či to tiež počuli. Iste to nebolo niečo bežné," povedal Juraj. Informácie sa dostali aj ku odborníkom, ktorí začali zisťovať, o čo vlastne išlo. Kontaktovali aj ministerstvo obrany. Prelet lietadla vylúčili. "Neskôr sa zistilo, že to bolo spôsobené rázovou vlnou, keď vletelo veľké teleso do zemskej atmosféry," uviedol astronóm Pavol Rapavý.

Už sa im podarilo získať dva kamerové zábery z Budapešti, ktoré zachytili žiaru. Vedia teda približne kadiaľ vesmírne teleso letelo. V Astronomickom ústave v Ondřejove ale zhromažďujú ďalšie fakty. Zatiaľ je záznamov málo. "To je spracovanie na desiatky desiatky hodín. Ale myslím si, že v priebehu niekoľkých dní bude aj presnejšie miesto, kde to dopadlo. Zatiaľ vieme, že to je možno niekde severne, severozápadne od Rimavskej Soboty," dodal astronóm. Bolid mohol mať pred vstupom do zemskej atmosféry odhadom 20 až 30 kg. "Viac ako 90 percent sa vyparí v zemskej atmosfére tou abláciou, tým horením. Takže to, čo dopadlo, bude určite menej ako kilogram," tvrdí Rapavý. Šanca, že ho niekedy nájdu, je teda minimálna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy