Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Netradičná záchranná akcia. Hasiči pomáhali uviaznutému bocianovi
Zdielať na

Netradičná záchranná akcia. Hasiči pomáhali uviaznutému bocianovi

SLOVENSKÁ ĽUPČA / Netradičná záchranná akcia. V Slovenskej Ľupči liezli hasiči na vysokú strechu. Pomáhali malému bocianovi, ktorý sa učil lietať a zachytil sa pritom o drôty. Uviazol vo viac ako 15 metrovej výške a domáci sa k nemu nevedeli dostať.

​Bocianie mláďa uväznili drôty na streche rodinného domu. Všimli si ho ľudia z ulice, no vyliezť do takej výšky si netrúfli. V Slovenskej Ľupči sa tak rozbehla nezvyčajná záchranná akcia. "Bocian bol zakliesnený o drôt. Je to plechová strecha a on sa pošmykol," priblížil Stanislav Ondruš, zoológ NAPANT. Veľké bocianie hniezdo je neďaleko. Podľa zoológa sa malý bocian práve učil lietať. "Je to tohtoročné mláďa, asi 20 metrov odtiaľ majú hniezdo," potvrdil Ondruš.

Bez pomoci ľudí by mláďa šancu prežiť nemalo. K bocianovi sa dostali hasiči s technikou, vyliezť museli do poriadnej výšky. "Hasiči urobili riskantný zákrok vo výške 15 až 18 metrov," priblížil Ondruš. Opatrne ho zniesli na zem, kde sa ho ujali odborníci. Bocian si zrejme poranil krídlo, ktoré mu ošetria. Naspäť do hniezda ho vrátia, keď bude schopný lietať.

Súvisiace články