Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Energetická kríza neutícha. Slovenské priemyselné podniky očakávajú riešenia
Zdielať na

Energetická kríza neutícha. Slovenské priemyselné podniky očakávajú riešenia

BRATISLAVA / Európskej únii sa pomerne rýchlo podarilo nahradiť fosílne palivá z agresívneho Ruska, ktoré ničí Ukrajinu. Slovenské priemyselné podniky však tvrdia, že energetická kríza neutícha. Riešenia očakávajú nielen od našej vlády, ale aj na celoeurópskej úrovni.

Minimálne na najbližší polrok je zaistená stabilita dodávok energií v celej EÚ. Avšak ceny energií na Slovensku sú pre podniky vyššie ako u svetovej konkurencie. A tento stav je neudržateľný. Energeticky náročný priemysel môže od nás odísť, prípadne stratíme konkurencieschopnosť.

"Chceme poukázať na to, že energetická kríza sa neskončila. To, čo nás čaká, môže byť ešte horšie, ako sme doteraz prežili," uviedol Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov. RÚZ upozorňuje, že zodpovední politici a manažéri musia uvažovať i v horizonte vzdialenejšej budúcnosti. No a do úvahy treba brať aj prísne zelené záväzky, ktoré si stanovila sama Európska únia. "Jedna z kľúčových priorít ministerstva hospodárstva je pripraviť pre novú vládu alternatívy rozumnej a postupnej dekarbonizácie alebo energetickej transformácie Slovenska," informoval minister hospodárstva Peter Dovhun.

Veľkí zamestnávatelia upozorňujú aj na to, že tak ako už boli globálnymi zbraňami ropa či plyn, do budúcnosti to môžu byť nevyhnutné minerály a materiály. A to nielen ich ťažba, ale aj spracovanie. No a v tom zrejme tak skoro nebude možné obísť Peking. "34 surovín je považovaných za kritické a 16 za strategické, tak napríklad Čína má dominantnú pozíciu až v 21 kritických surovinách," avizoval Michal Pintér, predseda Výboru zahraničných vzťahov RÚZ.

"Snažíme sa nejakým spôsobom nastaviť proces diverzifikácie našej závislosti od totalitnej Číny a ďalších totalitných režimov," dodala europoslankyňa Miriam Lexmann. Číňania od augusta zavádzajú reštrikcie na germánium a gálium, ktoré sú kritickými surovinami na výrobu niektorých produktov elektroniky a čipov.

Súvisiace články