Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Tri zrazené medvede na diaľnici. Vodič nehodu neohlásil
Zdielať na

Tri zrazené medvede na diaľnici. Vodič nehodu neohlásil

VAVRIŠOVO / Na diaľnici D1 pri Liptovskom Petre nahlásili vodiči tri mŕtve medvede. Pravdepodobne ich zrazilo nákladné vozidlo, jeho vodič ale nehodu neohlásil. Samica mala 9 rokov a vážila približne 140 kilogramov. Jej dve medvieďatá mali približne pol roka.

Medvedia rodina zrejme chcela prejsť na druhú stranu. Pravdepodobne podliezli oplotenie, ktoré je pozdĺž diaľnice.

"To bola medvedica s dvomi tohtoročnými mláďatami. Boli už uhynuté, nejavili známky života, na krajnici ležali. Diaľnica je oplotená, natiahnuté na šponovacom drôte, tam oni dôjdu popod plot. Nie sú tam zabezpečené žiadne migračné trasy," vyjadril sa predseda PZ Svätojánska dolina Liptovský Ján Radovan Sokol.

Medvieďatá mali zrejme veľký problém prejsť betónové stredové panely. A aj preto mohlo dôjsť k nehode.

"Automobil tam nebol. Nejaký náves – ten šofér ani nevidel možno. Je tam kukurica, pšenica, medvedica prešla plot a skúšala ísť na druhú stranu," dodal Radovan Sokol.

"Zásahový tím jedince odovzdal poľovníckemu združeniu," informoval Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia SR. "Zabezpečujeme ďalšie veci ako kafiléria, pokiaľ chceme vedľajšie produkty, ako je lebka, koža musíme požiadať o výnimku ministerstvo. Divina z takto uhynutej zveri je nepožívateľná," komentoval Radovan Sokol.

Predseda združenia túto rodinu medveďov vídaval pravidelne. "To bola medvedica s dvomi mladými, filmoval som ich pri poľovačke na srnca," dodal Sokol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy