Polojasno
17°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Tisíce ľudí na Slovensku nemajú svojho všeobecného lekára, dôvod je prekvapujúci
Zdielať na

Tisíce ľudí na Slovensku nemajú svojho všeobecného lekára, dôvod je prekvapujúci

BRATISLAVA / Tisíce ľudí na Slovensku nemajú svojho všeobecného lekára. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo svojej výročnej správe. Dôvodom nie je nedostatok lekárov. Mnohí Slováci si skrátka doktora nevyhľadajú.

Dôvodov je niekoľko. Časť pacientov hľadanie svojho lekára, po skončení u pediatra, jednoducho zanedbáva. Sú ale aj takí, ktorí v našom systéme nie sú preto, lebo lekára navštevujú v zahraničí. "Väčšinou sú tu ľudia, ktorí to teraz momentálne nepotrebujú alebo dovŕšili vek 28 rokov a odišli zo starostlivosti pediatra," uviedla Jana Ježíková, zdravotnícka analytička. "Potom v 40-ke sa spamätá a začne hľadať svoju detskú kartu, to je významná časť," objasnil Tomáš Szalay, hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja.

Zazmluvneného všeobecného lekára nemá asi 260-tisíc ľudí, čo je asi 5 percent obyvateľov. "Je to smutná štatistika a každý rok sa to zhoršuje a prehlbuje," objasnil Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov. To že tisícky ľudí nemajú zazmluvneného svojho všeobecného lekára prináša ďalší problém. Títo pacienti totiž zanedbávajú aj preventívne prehliadky. Vlani sa preventívnej prehliadky zúčastnilo len 27 percent poistencov. "Samozrejme nám potom títo ľudia vypadávajú zo systému, prevencia, očkovanie," dodal Šóth. "Každé dva roky môžete ísť na prehliadku k všeobecnému, každý rok ku gynekológovi takže sa nám to stráca v systéme," doplnila Ježíková.

Odborníci jedným dychom dodávajú, že pacienti majú svojho všeobecného lekára garantovaného a to na mieste trvalého bydliska. "Na Slovensku platí garancia, to že nárok na všeobecného lekára má každý. Zubára, gynekológa," dodala Ježíková. Pacienti si môžu nájsť svojho lekára jednoducho aj pomocou webstránky vyššieho územného celku. V kategórii kto je môj lekár - po zadaní miesta trvalého pobytu, nájdete meno lekára na ktorého máte nárok. "Samozrejme, ja si môžem vybrať aj iného lekára, ale ten ma môže už z dôvodu naplnenia kapacít odmietnuť," objasnila Ježíková. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ale poukázal na ďalší smutný fakt. Na Slovensku chýba asi 400 všeobecných lekárov. Mnohí Pacienti tak musia za novým lekárom cestovať desiatky kilometrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy